Szukaj
Close this search box.

Pierogi z burakami i fetą

Do tej pory jak robiłam pierogi to takie tradycyjne z mięsem czy standardowo z kapustą i grzybami. Pierogi nadziewane burakami rzuciły mi się w oczy podczas jakiegoś programu kulinarnego. Jeśli się nie mylę byli to Ugotowani. Urzekła mnie kolorystyka dania. Jestem wzrokowcem i zwracam dużą uwagę jak wygląda ugotowane danie. Zastanawiało mnie czy buraki nie są zbyt mdłe do pierogów. Nic bardziej mylnego. Feta i cytryna świetnie się komponują z lekką słodyczą buraka. I ten koperek …który podbija smak całej pasty buraczanej. Samą pastę wykorzystam jeszcze pewnie nie raz przy innych okazjach. Z czystym sumieniem polecam.

Pierogi z burakami i fetą

Składniki
  

Na ciasto pierogowe

  • 260 g mąki
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła

Na nadzienie

  • 4 buraki
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • garść posiekanych pistacji
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
  • łyżka listków tymianku
  • przyprawy: sól pieprz

Instrukcje
 

  • Buraki myjemy i gotujemy  do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje, doprawiamy do smaku wg uznania. Mieszamy
  • Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko i masło.Mieszamy . Dodajemy wodę i zagniatamy do uzyskania  gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na grubość na cienkie placki . Z ciasta szklanką wycinamy koła. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek  z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • U mnie pierogi podane z podsmażanymi na maśle listkami brukselki i długimi brokułami

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube