Pierogi z bobem. Pyszne pierogi z nadzieniem z bobu zmieszanego z ziemniakami, podsmażonym boczkiem i parmezanem. Dobrze przyprawione nadzienie świetnie komponuje się z ciastem pierogowym i sosem z pora i śmietanki.
Pierogi z bobem
Składniki
Na farsz
- 450 g ugotowanego bobu bez skórki
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku w kostce
- 100 g tartego parmezanu
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
Na ciasto pierogowe
- 260 g mąki
- 120 ml wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g masła
Instrukcje
Na farsz
- Boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać odrobiną oleju i podsmażyć. Pod koniec dorzucić drobno pokrojoną cebulę i usmażyć na złoty kolor.
- Obrany, zimny bób rozdrobnić widelcem. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać parmezan , złocisty boczek z cebulą i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać. Farsz można włożyć na chwilę do lodówki, by stężał.
Na ciasto pierogowe
- Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko . Wrzącą wodę połączyć z masłem.Do mąki dodać gorącą wodę z masłem i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na 30 min, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na cienkie placki . Z ciasta szklanką wycinać koła. Na każdy kawałek ciasta nakładać łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- U mnie podane z duszonym porem w śmietance.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp