Pierogi krucho drożdżowe z nadzieniem chilli con carne. Pikantne, wołowe nadzienie zamknięte w cieście krucho drożdżowym. Pierożki można wykorzystać jako propozycje na obiad lub przekąskę do pracy. Efektownie wygląda i równie dobrze smakuje.
Pierogi krucho drożdżowe z nadzieniem chilli con carne
Ingredients
- ⦁ 1 cebula pokrojona w kostkę
- ⦁ 2 ząbki czosnku posiekane
- ⦁ 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
- ⦁ 1 łyżeczka kminu rzymskiego kuminu w proszku
- ⦁ 1 łyżeczka suszonego oregano
- ⦁ 500 g mielonej wołowiny
- ⦁ 100 g wędzonego boczku
- ⦁ 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- ⦁ 1 łyżeczka cukru
- ⦁ Koncentrat pomidorowy do smaku
- ⦁ 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
- ⦁ 6 kawałków suszonych pomidorów
- ⦁ 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie 200 g, odsączonej i przepłukanej
- ⦁ 200 gram młodej fasoli soi
- ⦁ około 100 ml wrzącego bulionu wołowego
- ⦁ oliwa
Na ciasto krucho-drożdżowe
- ⦁ 250 g masła w temperaturze pokojowej
- ⦁ 3 szklanki mąki pszennej
- ⦁ 60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych
- ⦁ 1 łyżka cukru pudru
- ⦁ 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
Instructions
Przygotowanie
- ⦁ Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
- ⦁ Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
- ⦁ Mięso doprawić sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
- ⦁ Przykryć i dusić przez około 30 minut co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut .
- ⦁ Gotować potrawę do odparowania nadmiaru płynu. Mięso musi być na tyle gęste, żeby łatwo mozna było nadziac pierożki
Na ciasto krucho-drożdżowe
- 1/3 szklanki śmietany, świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką) i cukier wymieszać, zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką , ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na godzinę do schłodzenia
- Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 mm.
- Uzywając szerokiej szklanki wykrawać koła. Na każdym kawałku ciasta układać farsz chilli con carne. Zlepić brzegi. każdy pieróg posmarować rozkłóconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 min.
- Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie sałatka z selera naciowego , ogórka, oliwek i pomidorków.
ENGLISH VERSION
For stuffing (chilli con carne)
⦁ 1 onion, cut into cubes
⦁ 2 cloves of garlic, chopped
⦁ 1 teaspoon of chili powder
⦁ 1 teaspoon of cumin powder
⦁ 1 teaspoon of dried oregano
⦁ 500 g of ground beef
⦁ 100 g smoked bacon chopped
⦁ 1 tablespoon of dark soy sauce
⦁ 1 teaspoon of sugar
⦁ Tomato puree for taste
⦁ 800 gram of peeled tomatoes
⦁ 6 pieces of dried tomatoes
⦁ 1/2 can of red beans in brine (200 g), drained and rinsed
⦁ 200 grams of soya beans
⦁ about 100 ml of boiling beef broth
⦁ oil
Preparation
⦁ Heat the oil in a large frying pan and fry the onion, add garlic, chilli, cumin and oregano. Stir for 1 minute while cooking.
⦁ Add ground beef and smoked bacon. Saute under cover for a few minutes.
Season the meat with soy sauce and sugar. Add dried tomatoes and mix thoroughly. Season with pepper and salt. Add tomato puree to taste
⦁ Cover and simmer for about 30 minutes stirring occasionally. Add drained and washed red beans and cook under cover for several minutes.
⦁ Cook the food to evaporate the excess liquid
For pastry
Ingredients
⦁ 250 g butter, at room temperature
⦁ 3 glasses of plain flour
⦁ 30 g of dry yeast
⦁ 1 tablespoon of powdered sugar
⦁ 250 ml of sour cream
Combine dry yeast with flour and sugar. Add butter and make a crumble. Add the cream, knead the dough. Leave in the fridge for an hour to cool
Cut off a quarter of the dough. Flour your work surface and roll the piece of dough out to a 3mm thickness. Using a cutter or a drinking glass, cut out circles from the dough, saving the excess for your next batch.
Place a spoonful of filling in the centre of a circle. Fold the circle over to create a half-moon, then pinch the edges together to seal. Repeat with the remaining dough and filling.
Bake in oven preheated to 180 C for about 30 minutes.