Szukaj
Close this search box.

Piernikowa babka z lukrem i jajeczkami czekoladowymi

Babka idealna. Babka do zakochania jeden krok. Najbardziej wilgotna babka, jaką jadłam w życiu. Cudownie pachnąca przyprawami korzennymi. Z dodatkiem lukru. Na okazję zbliżającej się Wielkanocy wykończona czekoladowymi jajeczkami. Jest naprawdę pysznie 🙂

Piernikowa babka z lukrem i jajeczkami czekoladowymi

Składniki
  

  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki miodu
  • 190 g masła
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 2 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 5 jajek oddzielnie białka i żółtka

Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, orzechy, sodę i przyprawy – przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  • Cukier, mleko, miód, masło i kakao umieścić w małym rondelku. Wszystko zagotować. Mieszać, żeby sie nie przypaliło. Składniki powinny się dobrze ze soba połączyc.Jak masa wystygnie dodać przesiane wczesniej  orzechy, mąkę, sodę, przyprawę korzenną. Wymieszać rózgą kuchenna do połaczenia składników. Następnie odawać po jednym żółtku, po każdym żółtku lekko mieszając.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ubite białka połączyć delikatnie z piernikową masą.
  • Ciasto wyłożyć do silikonowej formy na babkę.
  • Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170ºC lub dłużej do tzw. suchego patyczka.
  • Polać lukrem i dowolnie udekorować. U mnie sa to jajeczka wielkanocne.

 

P1014568.JPG

P1014572.JPG

źródło inspiracji : https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-piernikowa[:en]Babka idealna. Babka do zakochania jeden krok. Najbardziej wilgotna babka, jaką jadłam w życiu. Cudownie pachnąca przyprawami korzennymi. Z dodatkiem lukru. Na okazję zbliżającej się Wielkanocy wykończona czekoladowymi jajeczkami. Jest naprawdę pysznie 🙂

Składniki:

  • 1i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki miodu
  • 190 g masła
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 2 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, orzechy, sodę i przyprawy – przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
Cukier, mleko, miód, masło i kakao umieścić w małym rondelku. Wszystko zagotować. Mieszać, żeby sie nie przypaliło. Składniki powinny się dobrze ze soba połączyc.Jak masa wystygnie dodać przesiane wczesniej  orzechy, mąkę, sodę, przyprawę korzenną. Wymieszać rózgą kuchenna do połaczenia składników. Następnie odawać po jednym żółtku, po każdym żółtku lekko mieszając.
Białka ubić na sztywną pianę. Ubite białka połączyć delikatnie z piernikową masą.
Ciasto wyłożyć do silikonowej formy na babkę.
Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170ºC lub dłużej do tzw. suchego patyczka.

Polać lukrem i dowolnie udekorować. U mnie sa to jajeczka wielkanocne.

P1014568.JPG

P1014572.JPG

źródło inspiracji : https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-piernikowa

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube