Pieczeń z cukinii.Wszyscy mają, mam i ja 😉 Internet i grupy kulinarne oszalały na punkcie tego wynalazku. Niektórzy mówią na to pasztet. Toczą się zajadłe spory jak nazwać ten dodatek do chleba. Mnie tam, te wojny bawią, no ale jak ktoś lubi 😉 Jak zwał, tak zwał. Dla mnie najważniejsze, że jest smaczne. Zapiekana tarta cukinia z dodatkiem marchewki, cebuli i kaszy manny. Fajnie wygląda i przyjemnie smakuje ze świeżym pieczywem. Smaczna alternatywa dla tych, co są z mięsem na bakier.
Pieczeń z cukinii
Ingredients
- 700 gr startej na tarce jarzynowej cukinii
- 3 małe marchewki starte na tarce jarzynowej
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę i podsmażone
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3/4 szkl kaszy manny
- 1/3 szkl oleju
- 4 jajka
- 1 pęczek posiekanego koperku lub pietruszki
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
Instructions
- Startą do miski cukinię posypać solą i odstawić na kwadrans, żeby puściła soki. Po upływie tego czasu, dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu. Odciśniętą cukinię połączyć ze startą marchewką i podsmażoną cebulką. Dodać czosnek. Następnie dodać olej, jajka i kaszę mannę.Doprawić i dodać posiekany koperek bądź pietruszkę. Wymieszać i przełożyć do keksówki (25 cm x12 cm ). Ja mam silikonową więc nie wykładałam jej papierem. Metalową lepiej wyłożyć. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Przed wyjęciem z formy całkowicie wystudzić. Zimną pokroić w plastry.
Zucchini pate
- 700 gr of grated zucchini
- 3 small carrots grated
- 2 medium onions cut into cubes and fried
- 4 cloves of garlic crushed
- 3/4 glass semolina
- 1/3 glass of oil
- 4 eggs
- 1 bunch of chopped dill or parsley
- 1 teaspoon of curry
- 1/2 teaspoon of sweet pepper powder
- salt
- pepper
- Sprinkle zucchini with salt and let it sit for a 15 min. After this time, well squeeze out of the excess liquid. Combine zucchini with the grated carrot and fried onion. Add garlic. Then add oil, eggs and semolina. Add chopped dill or parsley. Mix and transfer to a loaf form (25 cm x12 cm). Line loaf tin with a long strip of baking paper. Bake at 180 degrees for one hour. Before getting out of form completely cool down. Cut the slices into cold.