Perłowy kuskus z pomidorami i krewetkami. Króliś ( doświadczalny ) łaził i wiercił dziurę w brzuchu, że on już ma dosyć mięska, on by zjadł coś innego, ale sam nie wie co. Jakąś pychotkę. Coś smacznego, coś lekkiego, coś szybkiego, bo jest głodny jak wilk. I tak oto powstał kuskus z perłowy z winnymi pomidorami, z dodatkiem suszonych pomidorów i słuszna porcją krewetek. Obiad gotowy w 30 minut. Kolejna fanaberia Królisia została zaspokojona. Brawo ja.
Perłowy kuskus z pomidorami i krewetkami
Składniki
- 100 g perłowego kuskusu waga przed ugotowaniem
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 400 g pomidorków winnych przekrojonych na pół
- 6 sztuk suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
- 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyzka pasty tagine
- 2 łyzki wody z kiszenia pomarańczy
- 250 g krewetek
Instrukcje
- W pierwszej kolejności ugotować kuskus według instrukcji na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory winne przekrojone na pół i przyprawić do smaku. Doprawić papryką wędzoną. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Dorzucić suszone pomidory i dodac pastę tagine. Wrzucić krewetki i dusic razem kilka mnut. Pod koniec dodać ugotowany perłowy kuskus i wymieszać