Roladki z mięsa mielonego z papryką/Peppers pork roulades in tomato sauce

Roladki z mięsa mielonego z papryką. Pyszne , soczyste roladki nadziewane papryką, podane z ziemniaczanym puree i surówką z czerwonej kapusty. Roladki zawdzięczają swoją soczystość obsmażeniu na patelni i pieczeniu w piekarniku.

Roladki z mięsa mielonego z papryką

Ingredients
  

Na roladki mielone

  • 1/2 kg mięsa mielonego np. szynka wieprzowa
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • około 1/4 szklanki zimnego bulionu
  • 2 łyżki pasty tagine niekoniecznie. w zastępstwie można użyć koncentratu pomidorowego
  • mąka do obtoczenia
  • do podsmażenia smalec masło klarowane lub olej

dodatkowo

  • 2 papryki bez gniazd nasiennych pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki masła
  • Na sos pomidorowy
  • 500 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki oliwy
  • po szczypcie soli pieprzu oraz cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Instructions
 

Na kotlety mielone

  • Na rozgrzanym maśle podsmażyć paprykę. Następnie przykryć pokrywką i dusić przez kilka minut. Zdjąć z patelni.
  • Na osobnej patelni z gorącym olejem podsmażyć cebulkę.
  • Do większej miski włożyć zmielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz, czosnek, płatki owsiane i pastę tagine. Wszystko dobrze wymieszać.
  • W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać na raty bulionu i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, wtedy kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.
  • Uformować płaskie placki, na nich ułożyć paprykę, zwinąć w roladki i obtoczyć w mące. Kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycii wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 30 minut. Podawać z sosem pomidorowym

Na sos pomidorowy

  • Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę i zblendować na gładką masę

 

 

 

Peppers pork roulades in tomato sauce

 

For roulades

  • 1/2 kg minced pork meat
  • 1 medium onion diced
  • 2 tbsp oil
  • 3 tablespoons oat flakes
  • 1 egg
  • 1 teaspoon salt + 1/2 teaspoon ground black pepper
  • 2 garlic cloves crushed
  • about 1/4 cup cold stock
  • 2 tablespoons of tagine paste
  • flour for coating
  • for frying lard or clarified butter or oil

Additionally

  • 2 peppers , no seeds cut into quarters
  • 2 tablespoons of butter

For tomato sauce

  • 500 g of fresh ripe vine tomatoes peeled
  • 1 small onion diced
  • 2 cloves of garlic squeezed through the press
  • 4 tbsp oil
  • a pinch of salt pepper and sugar
  • 1 teaspoon of Provencal herbs
  • 4 tbsp of sour cream

For roulades

  1. Fry the pepper in hot butter. Then cover with a lid and simmer for a few minutes. Remove from pan.
  2. On a separate pan with preheated oil fry the chopped onion.
  3. Put the minced meat, fried onion, egg, salt, pepper, garlic, oatmeal and tagine paste into a larger bowl. Mix everything well.
  4. When kneading the meat, add the stock slowly until the meat absorbs liquid and does not stick to your hands. The longer you make, the better the burgers. The meat mass may seem quite loose, then the cutlets will be tender, less dense.
  5. Shape flat rectangle of meat. In the middle place pepper, make a roulade and coat in flour and put on well-heated oil in a pan. After frying on two sides, put into an ovenproof dish (uncovereand place in an oven preheated to 150 degrees C for about 30 minutes.

For tomato sauce

  1. Pour boiling water over tomatoes and remove the skin. Cut into smaller pieces. Heat oil and saute onion in a deep frying pan. Add the garlic and fry together for about 1 minute. Add tomatoes and season to taste. Simmer for about 20 minutes until the water evaporates and the sauce thickens. Finally, add sour cream and blend to a smooth sauce

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube