Kasza z piersią i sosem śliwkowo sojowym. Pierś z kury marynowana w powidłach śliwkowych, miodzie, occie i sosie sojowym. Sos nastepnie wykorzystany przy podsmażaniu kaszy z warzywami. Bardzo aromatyczne i kolorowe danie.
Kasza z piersią i sosem śliwkowo sojowym
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na kurczaka
- 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Na kaszę
- 1 papryka żółta pokrojona w paski
- 1 papryka czerwona pokrojona w paski
- 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 szkl poszatkowanej kapusty włoskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g kaszy pęczak
Instrukcje
Na kurczaka
- W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. Odstawic na dwie godziny.
- Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą
Na kaszę
- Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie (15 minut), odcedzić i wsypać do miski.Na dużą patelnię lub do szerokiego woka wlać 2 łyżki oliwy. Dodać warzywa i smażyc przez kilka minut do miękkości. Następnie dodać kaszę i sos z pieczenia piersi z kurczaka. Wymieszać i podgrzewać przez kilkanaście sekund
Słowo kluczowe dania mięsne, dania obiadowe, kasza, Królikowe hity, kurczak
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp