Ciasto z gruszkami i orzechową kruszonką/Pear cake with pecan crumble


Ciasto z gruszkami i orzechową kruszonką. Ciasto które robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej znika 😉 Pyszne. Owocowe. Wilgotne z chrupiącą kruszonką z moich ulubionych orzechów pekan. Świetne do kawy i na spotkanie z przyjaciółmi.

Course Dessert
Cuisine international

Ingredients
  

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 250 gramów cukru
  • 250 ml kwasnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu
  • 4 gruszki przekrojone na pół, usuniete gniazda nasienne

Na kruszonkę

  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g orzechów pekan rozdrobnionych tłuczkiem
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 60 g masła roztopionego

Instructions
 

Na ciasto

  • W misce na puszysta masę ubić całe jajka z cukrem. Dodać śmietanę i olej. Ubijac mikserem aż składniki się połączą. Na kilka razy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Gruszki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć gruszki i lekko wcisnąć w ciasto. Posypać orzechową kruszonką.Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Na kruszonkę

  • W miseczce umieścić mąkę, orzechy, cukier i sól. Wlac rozpuszczone masło. Mokrą masę połaczyć z sypkimi składnikami do powstania kruszonki
Keyword ciasto z owocami, czekolada, deser, królik na słodko, gruszki
 

Pomysł na orzechową kruszonkę znalazłam tutaj
https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-jablkami-i-orzechowa-kruszonka

 

Pear cake with pecan crumble

For cake

  • 3 eggs
  • 1 cup of sugar (250 g)
  • 250 ml sour cream
  • 125 ml of oil
  • 500 gram plain flour
  • 2 teaspoons of baking powder
  • juice of 1 lemon
  • 1/2 tablespoon of potato starch or custard powder
  • 4 pears (cored and halved)

For crumble nut

  • 75 g of plain flour
  • 75 g of pecans (finely chopped)
  • half a glass of brown sugar
  • 60 g butter (melted)

For cake

  1. Whisk eggs with sugar until fluffy. Add sour cream and oil. Beat with an electric mixer to combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add lemon juice.
  2. Dry the pears with a paper towel and sprinkle with potato flour.
  3. Spread the batter in a springform pan with a diameter of about 24 cm. Arrange pears upside down and gently press into the batter. Spread nut crumble over it. Bake for about 45-60 min in the oven preheated to 180 C

For crumble nut

  1. Put the flour, nuts, sugar and salt in the bowl. Pour the dissolved butter. Combine with powdery ingredients to create a crumble

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube