Pasta z makreli z chrzanem. Robiłam już różne wariacje pasty z makreli ale pierwszy raz z chrzanem. Pasta bardzo zyskuje dzięki dodatkowi ostrego chrzany. Jest bardziej wyrazista i świetnie podkreśla smak wędzonej ryby. Dobra ze świeżym chlebem czy chrupkim pieczywem. Można też podawać z pieczonymi ziemniakami.
Pasta z makreli z chrzanem
Ingredients
- ⦁ 1 wędzona makrela bez skóry i ości
- ⦁ 1 łyżka chrzanu
- ⦁ 2 łyżeczki musztardy dijon
- ⦁ garść poszatkowanej drobno pietruszki
- ⦁ 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ⦁ sól pieprz
- ⦁ sok z 1/2 cytryny
Instructions
- Do miski włożyć makrelę i rozdrobnić widelcem. Dodac pozostałe składniki i dobrze połączyć. Podawać z chlebem lub jego zastępstwem.
Smoked mackerel paste with horseradish
⦁ 1 smoked mackerel (without skin and bones)
⦁ 1 tablespoon of horseradish
⦁ 2 teaspoons dijon mustard
⦁ handful of chopped parsley finely
⦁ 2 tablespoons of sour cream
⦁ salt, pepper
⦁ 1/2 lemon juice
Put a mackerel and a fork into a bowl. . Serve with bread or its replacement.
Remove the skin from the fish – the odd bone is fine as the mixture will be blended. Add the fish to the bowl
Add the horseradish, mustard, black pepper, crème fraîche and lemon juice and blend to a paste by using fork.