Makaron z paprykowym pesto. Miałam w lodówce domowej roboty pesto z papryki. Ponieważ nie miałam czasu w tym dniu za bardzo stać przy garach, stwierdziłam, że będzie obiad na szybko. I tak powstał makaron z przepysznym paprykowym pesto i krewetkami. Szybko i smacznie. Jeśli nie chce Wam się bawić w robienie samemu pesto, można kupić słoiczek takiego pesto w sklepie.
Makaron z paprykowym pesto
Ingredients
Pesto z pieczonej papryki
- 2 czerwone papryki
- 2 pomarańczowe papryki
- 120 g orzeszków pini
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- garść startego parmezanu
Na krewetki
- 250 g dużych krewetek bez pancerzy obgotowanych lub świeżych
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól pieprz
- 2 łyżki oliwy
dodatkowo
- makaron ugotowany wedlug instrukcji na opakowaniu
Instructions
Pesto z pieczonej papryki
- Papryki przekroic na pól. Usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroic na ćwiartki. Posmarować je oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut.
- Zblendować razem paprykę, orzechy, pokrojony na kawałki czosnek, parmezan i oliwę na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem
Na krewetki
- Na rozgrzaną patelnię z oliwa wrzucić czosnek i krewetki. Smazyc po minucie z każdej strony. Doprawic solą i pieprzem
- Podawać krewetki z makaronem zmieszanym z paprykowym pesto
Pasta with pepper pesto
Pepper Pesto
- 2 red peppers
- 2 orange peppers
- 120 g of pine nuts
- 3 cloves of garlic
- 5 tablespoons of oil
- salt and freshly ground pepper to taste
- a handful of grated parmesan cheese
For prawns
- 250 g of large prawns without armor (cooked or fresh)
- 3 cloves of garlic crushed
- 1 teaspoon of lemon juice
- salt pepper
- 2 tablespoons of oil
Additionally
- pasta cooked to package instruction
For pesto
- Peppers cut into half. Remove the seeds. Then cut into quarters. Lubricate them with oil and bake in an oven preheated to 180 degrees, on a baking tray lined with baking paper for 20 minutes.
- Blend together the peppers, nuts, garlic, parmesan, and oil into a smooth paste. Season with salt and pepper
For prawns
- Pour garlic and prawns over the heated olive oil pan. Fry a minute on each side. Season with salt and pepper
For pasta
- Mix cooked pasta with pesto and prawns