Pasta kanapkowa z pieczonej papryki z serem feta
Składniki
- 4 średnie czerwone papryki
- 1 papryczka chilli
- 150 g sera feta
- 5 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pasty tagine
Instrukcje
- Upiec papryki upieczenia czerwonych papryk i papryki chilli. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C z opcją gril. Papryki przekroić na pół i ułożyć na blasze skórą do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 min., aż skóra papryk pokryje się czarnymi plamami.
- Wyjąć z piekarnika, przykryć folią spożywczą i odstaw na 10 min. Po tym czasie zdjąć folię. Z ostudzonej papryki zdjąć skórę oraz usunąć gniazda nasienne. Z papryki chilli usunąć jedynie gniazdo nasienne
- Włożyć papryki do blendera, dodać pokruszoną fetę, czosnek i suszone pomidory oraz łyżeczkę pasty tagine . Zmiksować na pastę.