Pasta kanapkowa z fasoli/White bean sandwich paste

Pasta kanapkowa z fasoli. Sporadycznie u mnie w domu jada się kupne wędliny. Coś jednak jeść trzeba. Dlatego zrobiłam pastę z fasoli, z przepisu znalezionego na jednym z kulinarnych blogów. Jest tak smaczna, że nie raz jeszcze u mnie zagości. Zdrowa i pyszna alternatywa dla wędliny.

Pasta kanapkowa z fasoli

Ingredients
  

  • 3 marchewki umyte szczoteczką pokrojone na większe kawałki
  • 3 pietruszki obrane pokrojone na większe kawałki
  • 1 por pokrojony w kostkę
  • 100 ml oliwy
  • 1 seler obrany pokrojony na większe kawałki
  • 5 ząbków czosnku bez skórki
  • 2 puszki białej fasoli odsączonej z wody
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny do smaku
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej

Instructions
 

  • Na blaszce ułożyć marchew, pietruszkę, selera i czosnek. Skropić 50 ml oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 60-70 min. Międzyczasie na pozostałych 50 ml oliwy podsmażyć pora. Warzywa wystudzić i wrzucić do blendera. Dodać fasolę oraz pora z tłuszczem i natkę pietruszki. Zblendować. Doprawić do smaku

 

 

źródło inspiracji https://www.olgasmile.com/pasta-do-chleba-z-fasoli-i-pieczonych-warzyw-korzeniowych.html

 

White bean sandwich paste

 

  • 3 carrots washed with a brush, cut into larger pieces
  • 3 peeled parsley cut into larger pieces
  • 1 leek sliced
  • 100 ml olive oil
  • 1 celery peeled, cut into larger pieces
  • 5 garlic cloves
  • 2 cans of white beans drained of water
  • 3 tablespoons fresh chopped parsley
  • salt
  • black pepper to taste
  • pinch of roman cumin
  • pinch of nutmeg
  1. Arrange the carrots, parsley and celery on the baking tray. Drizzle with 50 ml of olive oil. Put in the oven preheated to 200 C for about 60-70 min. In the meantime, fry the leek on the remaining 50 ml of oil. Cool the vegetables and put them in a blender. Add beans and leek with fat and parsley. Blend. Season to taste

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube