Pasta kanapkowa z fasoli. Sporadycznie u mnie w domu jada się kupne wędliny. Coś jednak jeść trzeba. Dlatego zrobiłam pastę z fasoli, z przepisu znalezionego na jednym z kulinarnych blogów. Jest tak smaczna, że nie raz jeszcze u mnie zagości. Zdrowa i pyszna alternatywa dla wędliny.
Pasta kanapkowa z fasoli
Ingredients
- 3 marchewki umyte szczoteczką pokrojone na większe kawałki
- 3 pietruszki obrane pokrojone na większe kawałki
- 1 por pokrojony w kostkę
- 100 ml oliwy
- 1 seler obrany pokrojony na większe kawałki
- 5 ząbków czosnku bez skórki
- 2 puszki białej fasoli odsączonej z wody
- 3 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny do smaku
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
Instructions
- Na blaszce ułożyć marchew, pietruszkę, selera i czosnek. Skropić 50 ml oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 60-70 min. Międzyczasie na pozostałych 50 ml oliwy podsmażyć pora. Warzywa wystudzić i wrzucić do blendera. Dodać fasolę oraz pora z tłuszczem i natkę pietruszki. Zblendować. Doprawić do smaku



źródło inspiracji https://www.olgasmile.com/pasta-do-chleba-z-fasoli-i-pieczonych-warzyw-korzeniowych.html
White bean sandwich paste
- 3 carrots washed with a brush, cut into larger pieces
- 3 peeled parsley cut into larger pieces
- 1 leek sliced
- 100 ml olive oil
- 1 celery peeled, cut into larger pieces
- 5 garlic cloves
- 2 cans of white beans drained of water
- 3 tablespoons fresh chopped parsley
- salt
- black pepper to taste
- pinch of roman cumin
- pinch of nutmeg
- Arrange the carrots, parsley and celery on the baking tray. Drizzle with 50 ml of olive oil. Put in the oven preheated to 200 C for about 60-70 min. In the meantime, fry the leek on the remaining 50 ml of oil. Cool the vegetables and put them in a blender. Add beans and leek with fat and parsley. Blend. Season to taste