Króliś (doświadczalny) poleca: Pasta kanapkowa z białej kaszy gryczanej
Wielu z Was zna na bank zna to smarowidło z kaszy gryczanej. Konefka wrzuca w ramach przypominajki, co można zrobić na chleb w domowych warunkach i co jest zjadliwe.Tam zjadliwe…to jest naprawdę mega pyszne. Pierwsza trójka past na kanapke według Konefki, nie zawierająca mięsa. Niektórzy nawet nazywają tą pastę wegetariańskim smalcem.
O taką nazwę Konefka by się nie pokusiła, żeby nie wylało się na nią wodospad komentarzy, że to nawet koło smalcu nie leżało, ze smalec to musi być ze słoniny wieprzowej oraz podgardla bądź boczku. Nazywamy więc to smarowidłem czy pastą z kaszy gryczanej i mamy święty spokój. Biała kasza gryczana z podsmażoną cebulą, puree z białej fasoli z dodatkiem jabłek. Do tego spora dawka majeranku
Ta pasta to nie tylko na kanapki, Konefka nadziała nią muszle makaronowe, krokiety, knedle. Naprawdę można ją wykorzystać na wiele sposobów i w wielu wersjach smakuje odlotowo.
Królisiowi najbardziej podchodzi na kromce świeżo pieczonego chleba, padło nawet hasło, że on dawno tak dobrego „smalczyku” nie jadł… No i weź tu tłumacz takiemu, ze to nie smalczyk. Kiwacie potakująco głową i nie wchodzicie w dyskusję.
Pasta kanapkowa z białej kaszy gryczanej
Ingredients
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i czarny pieprz
- kminek mielony
- czubryca
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziela angielskie
- 40 g oleju rzepakowego
- 250 g ugotowanej białej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól i czarny pieprz
Instructions
- Ugotowaną białą kaszę gryczaną wymieszać z olejem i przyprawami. Rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Piec do chrupkości kaszy ok 15 min w temp. 200.
- Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie) i brązowy cukier. Podsmażyć przez kilka minut. Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
- Do naczynia blendera wrzucić fasolę, sos sojowy, tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz przypraw. Zmiksować do uzyskania pasty. Dodać cebulę z jabłkami oraz kaszę gryczaną i dokładnie wymieszać.






źródło inspiracji
http://www.kaszomania.pl/wegetarianski-smalec-z-prazona-kasza-gryczana/