Pączki z czekoladowym kremem Baileys. Pyszne, puszyste pączki domowej roboty z czekoladowym kremem z dodatkiem likieru Baileys . Wykwintny krem o lekko alkoholowym smaku. Idealny deser na poprawę nastroju w chłodne dni. Szczerze polecam.
Pączki z czekoladowym kremem Baileys
Ingredients
Na pączki
- 550 g mąki pszennej plus mąka potrzebna do podsypywania
- 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 200 ml piwa w temperaturze pokojowej
- 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- duża szczypta soli
- 80 g masła roztopionego i przestudzonego
Do smażenia:
- olej rzepakowy smalec lub olej kokosowy, około 1,5 litra
Na krem
- 240 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g pokruszonej gorzkiej czekolady
- 100 ml likeru baileys
Instructions
Na pączki
- Przesianą mąkę pszenną , wymieszać z suchymi drożdżami( Jeśli robimy ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, który w tym przypadku zrobić z użyciem piwa)
- Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Starać się nie dosypywać mąki, choć ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po upływie tego czasu wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, szklanką pączki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać kształty. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 – 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
- Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Gorące pączki odkładać na tacę z wyłożoną wcześniej bibułką. Przestudzone nadziewać czekoladowym kremem.
Metoda dla maszynistów
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Na krem
- W rondelku podgrzać mleko skondensowane, dodać pokruszoną gorzką czekoladę. Mieszać, żeby się nie przypaliło. Dolać likieru. Ja dodawałam na oko, ciągle mieszając,żeby uzyskać gęsty krem do nadziewania pączków. Do kremu, który zostanie po nadzianiu pączków dolać więcej likieru, żeby uzyskać polewę, w której można maczać pączki.
Homemade donuts with chocolate Baileys cream filling
For donuts
- 550 g of all-purpose flour some needed for dusting ( )
- 14 g dry yeast
- 200 ml of beer at room temperature
- 50 ml of whipping cream
- 2 eggs
- 2 egg yolks
- 70 g caster sugar
- a large pinch of salt
- 80 g of butter melted and cooled
- vegetable oil for frying or lard
For chocolate filling
- 240 ml of sweetened condensed milk
- 200 g of crushed dark chocolate
- 100 ml Baileys Irish cream
For donuts
- Pour beer, sugar, and yeast into the standing mixer bowl. Let it stand until yeast starts to foam for about 10 minutes. Attach a dough hook to the standing mixer while yeast is activating. In a medium mixing bowl, whisk together the flour and the salt. Add flour mixture, butter, eggs and egg yolks to the yeast mixture. Then add whipping cream and beat on medium speed until it comes together and forms a dough. That should take you about 3-5 minutes. Cover the bowl and allow the dough to rise in a warm place for 1 hour.
- Spray a sheet of a baking paper with non-stick cooking spray and set aside. Transfer the dough to a lightly floured work surface and roll out to a 1 cm thickness. Using a donut cutter (you can also use a glass or a biscuit cutter to cut out your doughnuts), cut out the donuts and transfer them on the prepared baking paper and keep them apart. Let them stand in a warm place until they almost double in size; this should take about 25-40 minutes.
- Using a deep fat fryer or saucepan, heat oil to175ºWork in batches if you need to and fry the donuts until lightly golden brown, about 1 minute per side. Transfer to the paper towel and let cool for 10 minutes.
For chocolate filling
- In a pan, heat the condensed milk, add crushed dark chocolate. Whisk the mixture until smooth, then add the liqueur in batches, stirring constantly to get a thick cream for stuffing donuts. Using the handle of a wooden spoon, make a hole in each of the doughnuts. Fill the piping bag with the chocolate cream. Squeeze enough cream into each doughnut to fill hole. Add more Baileys to the remaining cream and make mixture thinner and use as a glaze. Dip donuts in chocolate glaze and let them rest to harden slightly.