Pączki piwne z kremem z czarnej porzeczki (blackcurrant curd), Najlepsze pączki, jakie do tej pory jadłam. Ciasto drożdżowe z dodatkiem piwa, dzięki czemu pączki są lekkie i puszyste. Pączki z nadzieniem z kremu z czarnej porzeczki na bazie masła, żółtek, cukru i porzeczkowego puree. Rozkosz dla podniebienia.
Pączki piwne z kremem z czarnej porzeczki
Składniki
Na krem z czarnej porzeczki
- 10 żółtek
- 250 gram drobnego cukru
- 200 gram miękkiego masła
- 2 cytryny
- 700 gram mrożonej czarnej porzeczki mogą być świeże
Składniki na około 20 sztuk pączków :
- 550 g mąki pszennej plus mąka potrzebna do podsypywania
- 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 200 ml piwa w temperaturze pokojowej
- 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 70 drobnego cukru do wypieków
- duża szczypta soli
- 80 g masła roztopionego i przestudzonego
Do smażenia:
- olej rzepakowy smalec lub olej kokosowy, około 1,5 litra
Instrukcje
Na krem z czarnej porzeczki
- Mrożone porzeczki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia. Zblendować na gładką masę. Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać porzeczkowe pure.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno porzeczkową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.
Na pączki
- Przesianą mąkę pszenną , wymieszać z suchymi drożdżami( Jeśli robimy ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, który w tym przypadku zrobić z użyciem piwa)
- Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i miękkie .Starać się nie dosypywać mąki, choc ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po pływie tego czasu wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, szklanką pączki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać kształty. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 – 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
- Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Gorące pączki odkładać na tacę z wyłożoną wcześniej bibułką. Przestudzone nadziewać porzeczkowym kremem i posypać cukrem pudrem
Metoda dla maszynistów
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.