Kolejna sałatka. Tym razem z owocami i krewetkami. Przepis znaleziony na jednym z blogów kulinarnych. Ja oszalałam na punkcie komosy i często gości u mnie w domu. Tym razem mam jakieś zdrowe uzależnienie.
Owocowa sałatka z komosą ryżową i krewetkami
Ingredients
- 3/4 szklanki komosy ryżowej quinoa
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
- 250 g większych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
- 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- sok z 1 limonki
- 1/2 łyżki miodu
- 1/2 mango
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
- 1/3 szklanki ziaren granatu
- 1/4 szklanki liści mięty
- 1/4 szklanki liści bazylii
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- oraz: 1/3 szklanki obranych solonych pistacji
Instructions
- Komosa : na sicie pod kranem opłukać komosę. Do garnka wlać 1 i ½ szklanki bulionu.Wsypać kaszę i zagotować. Trzymać na gazie przez 2 minuty, wyłączyć gaz i zostawić komosę pod przykryciem, żeby napęczniała
- Krewetki :Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.Przyrządzone krewetki włożyć do komosy. Na rozgrzaną patelnię wlać sok z limonki oraz miód mieszać do rozpuszczenia. Następnie wlać sos do miski z komosą i krewetkami.
- Owoce: Mango i ananasa obrać i pokroić w kostkę, dodać ziarna granatu. Dodać posiekaną miętę oraz bazylię, wymieszać. Doprawić szczyptą cukru i skropić sokiem z limonki lub cytryny, odstawić na kilka minut. Dodać do komosy z krewetkami i wymieszać. Posypać posiekanymi pistacjami.