Orientalna zupa z krewetkami i przegrzebkami. Zupa dla tych co lubią owoce morza i wyraziste smaki. Ostra zupa z dodatkiem pasy curry i sosu rybnego. Podana z makaronem Udon.
Orientalna zupa z krewetkami i przegrzebkami
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course, Soup
Kuchnia international
Składniki
- 250 g krewetek
- 8 przegrzebków
- 2 łyżki oleju
- 2 szalotki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 trawy cytrynowe
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 100 g makaronu Udon
- 1 pęczek kolendry
Instrukcje
- W dużym garnku rozgrzać olej. Na gorący olej wrzucić posiekane szalotki, czosnek i białą, miękką część traw cytrynowej. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pastę curry i mleko mleko kokosowe. Dobrze wymieszać. Jak już pasta się rozpuści, dodać bulion, sos rybny i cukier. Doprowadzić do wrzenia, dodać krewetki i przegrzebki. Gotować 5 minut. Wyłączyć ogień. W oddzielnym garnku ugotować zielony groszek. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Zielony groszek i posiekaną kolendrę dodać do zupy . Podawać w miseczkach z makaronem.
Słowo kluczowe jednogarnkowe, krewetki, Królik dba o linię, owoce morza, przegrzebki, zupy
Oriental soup with prawns and scallops
- 250 g prawns
- 8 scallops
- 2 tablespoons of oil
- 2 shallots
- 2 chopped cloves of garlic
- 3 lemongrass
- 1 tablespoon of red curry paste
- 400 ml of coconut milk
- 1- liter vegetable broth
- 2 tablespoons of fish sauce
- 1 teaspoon of brown sugar
- 200 g of frozen green peas
- 100 g Udon noodles
- 1 bunch of coriander
- Heat the oil in a large pot. Put chopped shallots, garlic, and white, soft lemongrass on the hot oil. Fry for about 1 minute. Then add the curry paste and milk coconut milk. Mix well. Once the paste is dissolved, add the broth, fish sauce, and sugar. Bring to a boil, add prawns and scallops. Cook for 5 minutes. Turn off the fire. In a separate pot, cook green peas. Cook the noodles according to the recipe on the packaging. Add green peas and chopped coriander to the soup. Serve in a bowl with noodles