Szukaj
Close this search box.

Orientalna zupa z krewetkami i przegrzebkami/Oriental soup with prawns and scallops

Orientalna zupa z krewetkami i przegrzebkami. Zupa dla tych co lubią owoce morza i wyraziste smaki. Ostra zupa z dodatkiem pasy curry i sosu rybnego. Podana z makaronem Udon.

Orientalna zupa z krewetkami i przegrzebkami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course, Soup
Kuchnia international

Składniki
  

  • 250 g krewetek
  • 8 przegrzebków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 trawy cytrynowe
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 100 g makaronu Udon
  • 1 pęczek kolendry

Instrukcje
 

  • W dużym garnku rozgrzać olej. Na gorący olej wrzucić posiekane szalotki, czosnek i białą, miękką część traw cytrynowej. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pastę curry i mleko mleko kokosowe. Dobrze wymieszać. Jak już pasta się rozpuści, dodać bulion, sos rybny i cukier. Doprowadzić do wrzenia, dodać krewetki i przegrzebki. Gotować 5 minut. Wyłączyć ogień. W oddzielnym garnku ugotować zielony groszek. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Zielony groszek i posiekaną kolendrę dodać do zupy . Podawać w miseczkach z makaronem.
Słowo kluczowe jednogarnkowe, krewetki, Królik dba o linię, owoce morza, przegrzebki, zupy
 
 

 

 

 

Oriental soup with prawns and scallops

 

  • 250 g prawns
  • 8 scallops
  • 2 tablespoons of oil
  • 2 shallots
  • 2 chopped cloves of garlic
  • 3 lemongrass
  • 1 tablespoon of red curry paste
  • 400 ml of coconut milk
  • 1- liter vegetable broth
  • 2 tablespoons of fish sauce
  • 1 teaspoon of brown sugar
  • 200 g of frozen green peas
  • 100 g Udon noodles
  • 1 bunch of coriander
  1. Heat the oil in a large pot. Put chopped shallots, garlic, and white, soft lemongrass on the hot oil. Fry for about 1 minute. Then add the curry paste and milk coconut milk. Mix well. Once the paste is dissolved, add the broth, fish sauce, and sugar. Bring to a boil, add prawns and scallops. Cook for 5 minutes. Turn off the fire. In a separate pot, cook green peas. Cook the noodles according to the recipe on the packaging. Add green peas and chopped coriander to the soup. Serve in a bowl with noodles

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube