Szukaj
Close this search box.

Oponki kakaowe Oreo/Oreo donuts

Oponki kakaowe Oreo

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na oponki

  • 500 g serka kremowego philadelphia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 – 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao

Polewa z serka kremowego:

  • 45 g masła
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 150 g serka kremowego typu philadelphia
  • 2 – 4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 3/4 opakowania pokruszonych ciasteczek Oreo

Instrukcje
 

Na oponki

  • Serek, jajka i śmietana powinny byc w temperaturze pokojowe
  • Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagniatać do momentu otrzymania miękkiego, odchodzącego od ręki ciasta. Na początek wsypać dwie szklanki mąki. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie się bardzo kleić dodać więcej. Mniejsza ilość mąki da nam delikatniejsze, bardziej puszyste oponki
  • Następnie blat podsypac mąką i na nim rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Oponki wycinać przy pomocy dwóch różnych foremek. Mniejsza foremka jest potrzebna do zrobienia dziurki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i powtórzyć czynność do wyczerpania ciasta.
  • Oponki smażyć na głębokim i rozgrzanym oleju o teperaturze ok 175ºC. Smażyć przez około 1,5 minuty z każdej strony. Oponki osuszyć na papierowym ręczniku. Wystudzne polać polewą i posypac kruszonką z ciastek oreo.

Polewa z serka kremowego:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misie miksera ubic na puszystą masę masło i cukier puder. Dodać serek kremowy i utrzeć, do gładkości. Do utartej masy dodawać powoli mleko, ciagle mieszając, do powstania lekko płynnej polewy.

Dodatkowo:

  • Wystudzone pączki maczać w kremowej polewie do połowy pączka, następnie posypywac pokruszonymi ciastkami oreo
Słowo kluczowe czekolada, deser, królik na słodko, kakao, oponki, oreo

 

 

 



źródło inspiracji
https://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-oreo

Oreo donuts

 

For donuts

  • 500 g cream cheese philadelphia
  • 1 egg
  • 2 egg yolks
  • 3 tablespoons sour cream 18%
  • 6 tablespoons of fine sugar for baking
  • 1 teaspoon of baking soda
  • 2 – 2.5 glasses of plain flour
  • 4 tablespoons of cocoa

Cream cheese topping

  • 45 g butter
  • 1 cup of icing sugar
  • 150 g philadelphia cream cheese
  • 2 – 4 tablespoons of milk

Additionally:

  • 3/4 packaging of crumbled Oreo cookies
  1. All ingredients should be at room temperature.
  2. Place all ingredients in a bowl and knead until a soft, non-sticky dough. To start with, pour two glasses of flour. If necessary, if the cake will be very sticky, add more. A smaller amount of flour will give us more delicate, more fluffy donuts.
  3. Roll out the dough to a thickness of about 0.5 cm and cut the donuts with two different molds. Repeat the operation until the dough is gone.
  4. Fry donuts on a deep and heated oil with a temperature of about 175ºC. Fry for about 1.5 minutes on each side. Dry on a paper towel. Cooled cover with icing and sprinkle with oreo crumble.

Cream cheese topping

  1. All ingredients should be at room temperature.
  2. Mix the butter and powdered sugar in a mixing bowl. Add cream cheese and beat, until smooth. Slowly add the milk to the beaten mass, stirring constantly, until a slightly liquid coating is formed.

Additionally:

  1. Cooled donuts dip in a creamy topping to half a donut, then sprinkle with crumbled oreo biscuits

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube