Oponki kakaowe Oreo
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na oponki
- 500 g serka kremowego philadelphia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 – 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
Polewa z serka kremowego:
- 45 g masła
- 1 szklanki cukru pudru
- 150 g serka kremowego typu philadelphia
- 2 – 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 3/4 opakowania pokruszonych ciasteczek Oreo
Instrukcje
Na oponki
- Serek, jajka i śmietana powinny byc w temperaturze pokojowe
- Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagniatać do momentu otrzymania miękkiego, odchodzącego od ręki ciasta. Na początek wsypać dwie szklanki mąki. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie się bardzo kleić dodać więcej. Mniejsza ilość mąki da nam delikatniejsze, bardziej puszyste oponki
- Następnie blat podsypac mąką i na nim rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Oponki wycinać przy pomocy dwóch różnych foremek. Mniejsza foremka jest potrzebna do zrobienia dziurki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i powtórzyć czynność do wyczerpania ciasta.
- Oponki smażyć na głębokim i rozgrzanym oleju o teperaturze ok 175ºC. Smażyć przez około 1,5 minuty z każdej strony. Oponki osuszyć na papierowym ręczniku. Wystudzne polać polewą i posypac kruszonką z ciastek oreo.
Polewa z serka kremowego:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera ubic na puszystą masę masło i cukier puder. Dodać serek kremowy i utrzeć, do gładkości. Do utartej masy dodawać powoli mleko, ciagle mieszając, do powstania lekko płynnej polewy.
Dodatkowo:
- Wystudzone pączki maczać w kremowej polewie do połowy pączka, następnie posypywac pokruszonymi ciastkami oreo
Słowo kluczowe czekolada, deser, królik na słodko, kakao, oponki, oreo
źródło inspiracji
https://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-oreo
Oreo donuts
For donuts
- 500 g cream cheese philadelphia
- 1 egg
- 2 egg yolks
- 3 tablespoons sour cream 18%
- 6 tablespoons of fine sugar for baking
- 1 teaspoon of baking soda
- 2 – 2.5 glasses of plain flour
- 4 tablespoons of cocoa
Cream cheese topping
- 45 g butter
- 1 cup of icing sugar
- 150 g philadelphia cream cheese
- 2 – 4 tablespoons of milk
Additionally:
- 3/4 packaging of crumbled Oreo cookies
- All ingredients should be at room temperature.
- Place all ingredients in a bowl and knead until a soft, non-sticky dough. To start with, pour two glasses of flour. If necessary, if the cake will be very sticky, add more. A smaller amount of flour will give us more delicate, more fluffy donuts.
- Roll out the dough to a thickness of about 0.5 cm and cut the donuts with two different molds. Repeat the operation until the dough is gone.
- Fry donuts on a deep and heated oil with a temperature of about 175ºC. Fry for about 1.5 minutes on each side. Dry on a paper towel. Cooled cover with icing and sprinkle with oreo crumble.
Cream cheese topping
- All ingredients should be at room temperature.
- Mix the butter and powdered sugar in a mixing bowl. Add cream cheese and beat, until smooth. Slowly add the milk to the beaten mass, stirring constantly, until a slightly liquid coating is formed.
Additionally:
- Cooled donuts dip in a creamy topping to half a donut, then sprinkle with crumbled oreo biscuits