Oponki serowe z malinową frużeliną

Czasem jak przyciśnie potrzeba czegoś słodkiego lub mamy niespodziewanych gości warto wtedy sięgnąć po ten przepis na serowe oponki. Robi się je naprawdę szybko, są smaczne i efektownie wyglądają. Mają małą wadę…szybko się kończą.

Oponki serowe z malinową frużeliną

Ingredients
  

Na oponki:

  • 500 g sera półtłustego
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250 ml kwaśnej śmietany

Na frużelinę malinową:

  • 250 g mrożonych malin
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku 4 g lub 1 listek żelatyny
  • 3 łyżki cukru w zależności od owoców
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia u mnie olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu dodać do zimnego oleju
  • cukier puder do posypania

Instructions
 

  • Żelatynę w proszku zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia.
  • W małym garnuszku mieszamy owoce z cukrem. Stawiamy  na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamydo zagotowania , zdjejmujemy  z palnika.
  • Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorących owoców, mieszamy. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzamy do wrzenia! Studzimy

Sposób przygotowania:

  • Ser przeciskamy przez praskę.
  • Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Gotowe oprószamy mąką i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
  • Z ciasta wykrawamy szklanką kółka. Kolejno na środku robimy małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  • Oponki układamy na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  • Lekko ciepłe moczymy w malinowej frużelinie .Odstawiamy do ostygnięcia

 

P9019870.JPG

P9019835.JPG

P9019859.JPG

 [:]

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube