Czasem jak przyciśnie potrzeba czegoś słodkiego lub mamy niespodziewanych gości warto wtedy sięgnąć po ten przepis na serowe oponki. Robi się je naprawdę szybko, są smaczne i efektownie wyglądają. Mają małą wadę…szybko się kończą.
Oponki serowe z malinową frużeliną
Ingredients
Na oponki:
- 500 g sera półtłustego
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 250 ml kwaśnej śmietany
Na frużelinę malinową:
- 250 g mrożonych malin
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku 4 g lub 1 listek żelatyny
- 3 łyżki cukru w zależności od owoców
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia u mnie olej rzepakowy
- mały kieliszek spirytusu dodać do zimnego oleju
- cukier puder do posypania
Instructions
- Żelatynę w proszku zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia.
- W małym garnuszku mieszamy owoce z cukrem. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamydo zagotowania , zdjejmujemy z palnika.
- Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorących owoców, mieszamy. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzamy do wrzenia! Studzimy
Sposób przygotowania:
- Ser przeciskamy przez praskę.
- Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Gotowe oprószamy mąką i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
- Z ciasta wykrawamy szklanką kółka. Kolejno na środku robimy małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
- Oponki układamy na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
- Lekko ciepłe moczymy w malinowej frużelinie .Odstawiamy do ostygnięcia
[:]