Omlet szpinakowy z krewetkami
Składniki
2 porcje
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku starty
- 300 gram szpinaku
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
Na krewetki:
- 250 g większych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
- 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona
Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować patelnię, którą można wstawiać do piekarnika.
- W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, doprawić solą.
- Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzać masło. Dodać rozgnieciony czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać szpinak (można go ugnieść i przycisnąć jeśli nie mieści się na patelni). Podsmażyć na małym ogniu ok. 2-3 minuty (można pod przykryciem) aż szpinak zmniejszy objętość.
- Przemieszać, wlać masę jajeczną , doprawić pieprzem i oregano. Smażyć przez około 2 minuty, następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Rączkę można zawinąć kilkakrotnie folią aluminiową.
Na krewetki:
- Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
- Ja specjalną foremką wycinałam omletowe koła.