Króliś ( doświadczalny ) jak zobaczył różowe naleśniki, to zarzucił focha i powiedział naburmuszonym tonem, że On dziewczyńskich
naleśników jeść nie będzie. On jest Królisiem z krwi i kosci i życzy sobie coś innego. Dostal mokrą ścierą przez Królisiowe uszy i fochy przeszły od ręki ( znaczy od ścierki )
Naleśniki zawdzięczaja swoj kolor dodatkowi odrobiny soku z buraka. Nadziane słodkim twarozkiem i podane z truskawkami. Jak już Króliś zjadł jednego, to wszelkie fochy odeszły w siną dal i kazał sobie napakować kolejne 4.
Naleśniki z serem
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Breakfast, Main Course
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody mineralnej
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- odrobina soku z buraka
Na nadziene
- 450 g twarogu tłustego mielonego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyzki budyniu waniliowego
- 1 żółtko
Instrukcje
Na naleśniki
- W miscie mieścić przesianą mąkę, cukier i sól, wlać mleko i wodę, wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Dodać odrobine soku z buraka do uzyskania różowego koloru. Odstawić na 15 minut. Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować.
- Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni
Na nadzienie
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze połączyć. Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty lub ruloniki, następnie podgrzewać na patelni.
- Podawać według uznania
Słowo kluczowe królik na słodko, naleśniki, śniadanie na szybko, szybki obiad, szybkie śniadanie