Bułka z sosem grzybowym. Jakiś czas temu będąc na urlopie w Lake District ( Anglia ), w pewnej przytulnej restauracyjce podano mi pieczywo z sosem grzybowym . Proste danie ale sos był tak fantastyczny, że chciałam w domu powtórzyć to doznanie kulinarne. Mój sos na pewno się różnił od tego w restauracji, ale też wyszedł bardzo grzybowy, gęsty i aromatyczny. Do zrobienia mojego sosu użyłam suszonych grzybów, pieczarek chesnut oraz wytrawnego wina białego, oraz gęstej śmietanki.
Bułka z sosem grzybowym
Składniki
- Garść suszonych grzybów około 50 g namoczonych w wodzie
- 250 gr brązowych pieczarek
- 250 gr małych pieczarek
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 1 listek laurowy i ziele angielskie
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 250 ml gęstej śmietanki do sosów
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
Instrukcje
- Na oleju z masłem zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając. Wlać wino.
- Następnie dodać suszone grzyby i wlać wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem, dodać listek laurowy oraz ziele i gotować przez około 30 minut do miękkości grzybów.
- Na koniec dodać śmietankę. Międzyczasie na maśle podsmażyć małe pieczarki. Sos z grzybów zblendować. Podawać z bułką i małymi pieczarkami.
Mushroom sauce
- a handful of dried mushrooms, about 50 g (soaked in water)
- 250 grams of brown mushrooms
- 250 grams of small mushrooms
- 4 tablespoons of butter
- 1 tablespoon of vegetable oil
- 1 small onion diced
- 1 bay leaf and allspice
- 1 tablespoon of chopped parsley or dill
- 250 ml thick cream for sauces
- 1/3 of a glass of dry white wine
- On the butter and oil, glaze the onion, then add the mushrooms and fry together briefly stirring every now and then. Pour the wine. Add the dried mushrooms and pour the water from the mushrooms, season with salt and pepper, add the bay leaf and allspice. Cook for about 30 minutes until the softness of the mushrooms. Take out the bay leaf and allspice.
- Finally, add the cream. Meanwhile, fry small mushrooms in butter. Season the mushroom sauce. Serve with a roll fried on butter and small mushrooms.