Szukaj
Close this search box.

Pizza z pieczarkami, zielonym groszkiem i rzodkiewką/Mushroom, green peas and radish pizza

Pizza z pieczarkami, zielonym groszkiem i rzodkiewką. Moja pizza tym razem z sosem z pora i czosnku z dodatkiem pieczarek, groszku, czarnych oliwek i rzodkiewki. Chodziła za mną pizza i przy okazji miałam sporo pora, który domagał się uwagi. Część pora poszło do surówki, część na sos do pizzy. Wyszło naprawdę smacznie.

Pizza z pieczarkami, zielonym groszkiem i rzodkiewką

Ingredients
  

Na ciasto do pizzy ( ilość na dwie pizze )

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sos do pizzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 por biała część drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeże zioła np. 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, oregano lub tymianku

Dodatkowo

  • 2 kulki sera mozzarella pokrojone w plastry
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych
  • garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • garść gotowanego zielonego groszku
  • 2 rzodkiewki pokrojone w plasterki

Instructions
 

Na ciasto do pizzy

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na dwie części. Za pomocą wałka lub rąk uformować dwa placki.

Sos do pizzy

  • Na oliwie zeszklić pora nie rumieniąc (smażyć na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając). Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Wymieszać z ziołami.

Na pizzę

  • 30 min przed pieczeniem pizzy ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę( 260-270 stopni ) Placki pizzy posmarować sosem. Ułożyć plastry mozarelli, na to pieczarki i oliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i piec ok 10-15 min. Po wyjęciu dodać groszek i rzodkiewkę.

 

 

Mushroom, green peas and radish pizza

 

For pizza dough

  • 4 glasses of bread flour
  • 1.5 glasses of water
  • 1 teaspoon of instant yeast or 50 g of fresh yeast
  • 1 teaspoon of salt
  • 1 teaspoon of sugar
  • oil

For pizza sauce

  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1 leek white part finely chopped
  • 1 clove of garlic crushed
  • 1 cup of single cream
  • sea salt and freshly ground black pepper
  • fresh herbs e.g. 2-3 tablespoons of chopped parsley, oregano or thyme

Additionally

  • 2 balls of mozzarella cheese
  • 200 g mushrooms sliced and fried
  • a handful of sliced black olives
  • a handful of cooked green peas
  • 2 radishes sliced

For pizza dough

  1. Mix all the ingredients, knead to form a flexible dough. Put it into a bowl and cloth. Leave to rise for about 60 minutes. It should double its volume.
  2. Pull out of the bowl, divide into two parts. Using a roller or hands, form two pieces.

For pizza sauce

  1. Saute the leek in olive oil (fry on low heat for about 10 minutes, stirring occasionally). Add garlic and fry for another 2 minutes. Pour the cream, season with salt and pepper, cook on low heat for about 3-4 minutes until the sauce thickens slightly. Mix with herbs.

For pizza

  1. 30 minutes before baking pizza, set the oven to the highest temperature (260-270 degree )Spread pizza dough with sauce. Place the sliced ​​mozzarella and arrange mushrooms and olives. Put in the preheated oven on the lowest shelf and bake about 10-15 minutes. After removing, add peas and radishes

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube