Pizza z pieczarkami, zielonym groszkiem i rzodkiewką. Moja pizza tym razem z sosem z pora i czosnku z dodatkiem pieczarek, groszku, czarnych oliwek i rzodkiewki. Chodziła za mną pizza i przy okazji miałam sporo pora, który domagał się uwagi. Część pora poszło do surówki, część na sos do pizzy. Wyszło naprawdę smacznie.
Pizza z pieczarkami, zielonym groszkiem i rzodkiewką
Ingredients
Na ciasto do pizzy ( ilość na dwie pizze )
- 4 szklanki mąki chlebowej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- Sos do pizzy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 por biała część drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- świeże zioła np. 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, oregano lub tymianku
Dodatkowo
- 2 kulki sera mozzarella pokrojone w plastry
- 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych
- garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- garść gotowanego zielonego groszku
- 2 rzodkiewki pokrojone w plasterki
Instructions
Na ciasto do pizzy
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, podzielić na dwie części. Za pomocą wałka lub rąk uformować dwa placki.
Sos do pizzy
- Na oliwie zeszklić pora nie rumieniąc (smażyć na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając). Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Wymieszać z ziołami.
Na pizzę
- 30 min przed pieczeniem pizzy ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę( 260-270 stopni ) Placki pizzy posmarować sosem. Ułożyć plastry mozarelli, na to pieczarki i oliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i piec ok 10-15 min. Po wyjęciu dodać groszek i rzodkiewkę.
Mushroom, green peas and radish pizza
For pizza dough
- 4 glasses of bread flour
- 1.5 glasses of water
- 1 teaspoon of instant yeast or 50 g of fresh yeast
- 1 teaspoon of salt
- 1 teaspoon of sugar
- oil
For pizza sauce
- 2 tablespoons of olive oil
- 1 leek white part finely chopped
- 1 clove of garlic crushed
- 1 cup of single cream
- sea salt and freshly ground black pepper
- fresh herbs e.g. 2-3 tablespoons of chopped parsley, oregano or thyme
Additionally
- 2 balls of mozzarella cheese
- 200 g mushrooms sliced and fried
- a handful of sliced black olives
- a handful of cooked green peas
- 2 radishes sliced
For pizza dough
- Mix all the ingredients, knead to form a flexible dough. Put it into a bowl and cloth. Leave to rise for about 60 minutes. It should double its volume.
- Pull out of the bowl, divide into two parts. Using a roller or hands, form two pieces.
For pizza sauce
- Saute the leek in olive oil (fry on low heat for about 10 minutes, stirring occasionally). Add garlic and fry for another 2 minutes. Pour the cream, season with salt and pepper, cook on low heat for about 3-4 minutes until the sauce thickens slightly. Mix with herbs.
For pizza
- 30 minutes before baking pizza, set the oven to the highest temperature (260-270 degree )Spread pizza dough with sauce. Place the sliced mozzarella and arrange mushrooms and olives. Put in the preheated oven on the lowest shelf and bake about 10-15 minutes. After removing, add peas and radishes