Odczarowujemy nudne śniadania. To śniadanie nie tylko nie jest nudne ale też efektownie wygląda. Plastry wędzonego łososia a w nich zamknięty mus z łososia połączony z serem kozim, szczypiorem i cytryną.
Mus z łososia z kozim serem
Składniki
Mus z wędzonego łososia
- 275 gr wędzonego łososia
- 250 ml śmietany kremówki
- 220 gr kremowego koziego sera
- sok z 1 cytryny
- 1/2 obranego ogórka bez ziaren i skóry pokrojonego w kostkę
- garść posiekanego cienkiego szczypioru
- pieprz do smaku
Na sos
- 200 ml kwaśniej gęstej śmietany
- 2 limonki
- świeża kolendra
- odrobinę płynnego miodu
- sól
Dodatkowo
- 225 gr wędzonego łososia
- ziarna granatu
- feta
Instrukcje
Na mus z wędzonego łososia
- W blenderze umieścić łososia, śmietanę oraz kozi ser. Zblendować. Dodać szczypior i 3/4 ogórka. Wymieszać.
Na sos
- W misce wymieszać sok z limonki , śmietanę, sól i miód
Wykonanie
- Małe foremki wyłożyć folią i na niej rozłożyć plastry wędzonego łososia. Wypełnić musem. Łososiem przykryć wierzch. Folie dobrze skręcić żeby powstała forma kuli. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
- Łososia podawać z sosem, kolendra, limonką, fetą i ziarnami granatu oraz resztą ogórka.
.