Muffinki z truskawkami. Króliś (doświadczalny) ma teraz fazę na truskawki. Znosi tego tonami. Truskawki są na śniadanie, pośniadanie, przedobiad, obiad, poobiad, przedkolacje, kolację, pokolację. I tak już drugi tydzień Nie jestem w stanie przejeść ani przerobić tych truskawek i łapię sie wszelkich możliwych truskawek, gdzie je upchnąć. Tym razem skitrałam część muffinkach. Były pyszne, były bo się szybko zmyły. Na pytanie Królisia z czym te muffinki, popatrzylam na niego tym jednym mniejszym okiem ze skaczącą nerwową powieką i padło pytanie …zgadnij…a On na to …z czekoladą? Bosze…”trzymcie mnie, bo oszaleję”…Hop siup, o mamuniu. Kuku na muniu, kuku na muniu! Hop siup, zwariowałem. Pomieszałem duszę z ciałem! Kto mnie wyrwie z matni tej? Kuku na muniu, hej…( Kabaret Olgi Lipińskiej )
Muffinki z truskawkami
Ingredients
Na muffinki
- 2 ½ szklanki mąki
- 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szkl miekkiego masła
- 1 ½ szklanki cukru
- 100 g białej czekolady
- 3 jajka
- 1 ¼ szkl maślanki
- 20 średnich świeżych truskawek
Na lukier
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
- cukier puder opcjonalnie
dodatkowo
- 10 truskawek przekrojonych na pół do dekoracji
Instructions
Na muffinki
- Masło umieścić w misie miksera i ubić na puszystą, maślaną masę. Zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce. Ubijać razem z masłem ok 2 minut. Po tym czasie zacząć dodawać po 1 jajku. Po każdym dodaniu miksować do połączenia się składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Jak składniki się połączą wlać maślankę. Miksować aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać połamane ( posiekane ) kawałki czekolady.
- Ciasto nakładać łyżką do lodów do papilotek ( U mnie są to papilotki: 7 cm średnica i 4 cm wysokość. Z tej ilości ciasta przy takich papilotkach wyszło mi 20 muffinek). Do każdej papilotki, na środek włożyć 1 truskawkę.Muffinki wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 25 minut. Po upieczeniu wystudzić, udekorować lukrem i truskawkami
Na lukier
- Śmietankę i cukier puder umieścić w małej misce i wymieszac do uzyskania pożądanej konsystencji