Króliś (doświadczalny) ma teraz fazę na truskawki. Znosi tego tonami. Truskawki są na śniadanie, pośniadanie, przedobiad, obiad, poobiad, przedkolacje, kolację, pokolację. I tak już drugi tydzień. Nie jestem w stanie przejeść ani przerobić tych truskawek i łapię sie wszelkich możliwych sposobów gdzie je upchnąć. Tym razem skitrałam część w muffinkach. Były pyszne, były bo się szybko zmyły.
Na pytanie Królisia z czym te muffinki, popatrzylam na niego tym jednym mniejszym okiem ze skaczącą nerwową powieką i padło pytanie …zgadnij…a On na to …z czekoladą? Bosze…”trzymcie mnie, bo oszaleję”…Hop siup, o mamuniu. Kuku na muniu, kuku na muniu! Hop siup, zwariowałem. Pomieszałem duszę z ciałem! Kto mnie wyrwie z matni tej? Kuku na muniu, hej…( Kabaret Olgi Lipińskiej )
Muffinki z truskawkami
Ingredients
Na muffinki
- 2 ½ szklanki mąki
- 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szkl miekkiego masła
- 1 ½ szklanki cukru
- 100 g białej czekolady
- 3 jajka
- 1 ¼ szkl maślanki
- 20 średnich świeżych truskawek
Na lukier
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
- cukier puder opcjonalnie
- dodatkowo
- 10 truskawek przekrojonych na pół do dekoracji
Instructions
Na muffinki
- Masło umieścić w misie miksera i ubić na puszystą, maślaną masę. Zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce. Ubijać razem z masłem ok 2 minut. Po tym czasie zacząć dodawać po 1 jajku. Po każdym dodaniu miksować do połączenia się składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Jak składniki się połączą wlać maślankę. Miksować aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać połamane ( posiekane ) kawałki czekolady.
- Ciasto nakładać łyżką do lodów do papilotek ( U mnie są to papilotki: 7 cm średnica i 4 cm wysokość. Z tej ilości ciasta przy takich papilotkach wyszło mi 20 muffinek). Do każdej papilotki, na środek włożyć 1 truskawkę.Muffinki wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 25 minut. Po upieczeniu wystudzić, udekorować lukrem i truskawkami
Na lukier
- Śmietankę i cukier puder umieścić w małej misce i wymieszac do uzyskania pożądanej konsystencji
Strawberry muffins
Ingredients
For muffins
- 2 ½ glasses of flour
- 2½ teaspoons of baking powder
- ½ teaspoon of salt
- ¾ glass of soft butter
- 1 ½ cup of sugar
- 100 g of white chocolate
- 3 eggs
- 1 1/4 cup of buttermilk
- 20 medium fresh strawberries
For the frosting
- 1 tablespoon of sweet cream
- powdered sugar optional
Additionally
- 10 strawberries halved for decoration
Instructions
For muffins
- Place the butter in the bowl and beat with mixer until fluffy, buttery. Start adding sugar, spoon by spoon. Beat together with the butter for about 2 minutes. After this time, start adding eggs. After each egg, mix until the ingredients combine. Then add the flour and baking powder. When the ingredients combine, pour in the buttermilk. Blend until smooth. Then add the chopped chocolate pieces.
- Apply the dough with an ice cream spoon. Place dough and in the middle put strawberry. Put the muffins in the oven preheated to 180 C for about 25 minutes. After baking, let it cool down, decorate with icing and strawberries
For the frosting
- Place the cream and powdered sugar in a small bowl and mix until the desired consistency