Muffinki z pieczarkami. Smaczna przekąska do pracy lub szkoły. Podsmażone na maśle pieczarki zamknięte w muffinkach z dodatkiem parmezanu i ziół prowansalskich
Muffinki z pieczarkami
Czas przygotowania 15 minuty minut
30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Appetizer, Breakfast, Main Course
Kuchnia international
Porcje 10
Składniki
Na ciasto
- 3 jajka
- 1 szklanka kwaśniej śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- różyczki z ugotowanego brokuła
- 3 łyżki tartego sera parmezan
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
dodatkowo
- serek philadelphia opcjonalnie
- garść pokruszonych pistacji
- 300 g pokrojonych w plasterki pieczarek usmażonych na maśle
- świeża pietruszka do dekoracji
Instrukcje
- Jajka ubić na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać parmezan i zioła
- Nałożyć ciasta do papilotek do połowy wysokości. Umieścić łyżeczkę smażonych pieczarek. Dopełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 Wystudzone można posmarować serkiem philadeplhia i posypać pokruszonymi pistacjami. Udekorować natką pietruszki
Słowo kluczowe muffinki, pieczarki, śniadanie, wegetariańskie
Mushroom muffins
For muffins
- 3 eggs
- 250 ml of sour cream
- 125 ml of oil
- 500 gr all-purpose flour
- 2 teaspoons of baking powder
- florets from boiled broccoli
- 3 tbsp of grated Parmesan cheese
- 1 tsp of Provencal herbs
Additionally
- Philadelphia cheese optional
- a handful of crushed pistachios
- 300 g sliced chestnut mushrooms (fried in butter)
For muffins
-
Whisk eggs for fluffy mass. Add sour cream and oil. Using an electric mixer combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add parmesan cheese and herbs.
- Fill muffin cups 1/2 full. Place 1 spoon of fried mushrooms in the middle. Then fill muffins cups to cover mushrooms. Then put them in a preheated oven. Bake for approx. 25 minutes in the oven preheated to 180 Cooled spread with Philadelphia cheese and sprinkle with crushed pistachio nuts.