Muffinki z papryką/Pepper muffins

Muffinki z papryką. Wytrawne muffiny z dodatkiem parmezanu i ziół prowansalskich nadziane papryką. Przed podaniem posmarowane kremowym serkiem i posypane pokruszonymi pistacjami. Fajna przekąska do pracy jak i pomysł na śniadanie.

Muffinki z papryką

Składniki
  

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki tartego sera parmezan
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Na paprykę

  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól pieprz

dodatkowo

  • serek philadelphia opcjonalnie
  • garść pokruszonych pistacji
  • świeża pietruszka
  • małe papryczki chili do dekoracji

Instrukcje
 

Na paprykę

  • Rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć.Wlać ocet balsamiczny, dorzucić paprykę, cukier i tymianek. Dusić paprykę na małym ogniu, mieszając aż zmięknie ( ok 10 min )

Na ciasto

  • Jajka ubić na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać parmezan i zioła
  • Nałożyć ciasta do papilotek do połowy wysokości. W środku umieścić łyżkę papryki. Dopełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180Wystudzone można posmarować serkiem philadeplhia i posypać pokruszonymi pistacjami.

 

 

 

Pepper muffins

 

For peppers

  • 2 red peppers cut into strips
  • 2 tablespoons of oil
  • 1 teaspoon of balsamic vinegar
  • 1 clove of garlic pressed through the press
  • 1/2 teaspoon of brown sugar
  • a pinch of dried thyme
  • salt pepper

For muffins

  • 3 eggs
  • 250 ml of sour cream
  • 125 ml of oil
  • 500 g all-purpose flour
  • 2 teaspoons of baking powder
  • 3 tbsp of grated Parmesan cheese
  • 1 tsp of Provencal herbs

Additionally

  • Philadelphia cheese optional
  • a handful of crushed pistachios
  • small red chili

For peppers

  1. Heat oil, add garlic and fry. Add balsamic vinegar, add strips of peppers, sugar, and thyme. Cook the peppers on low heat, stirring until it softens (about 10 minutes)

For muffins

  1. Whisk eggs for fluffy mass. Add sour cream and oil. Using an electric mixer combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add parmesan cheese and herbs.

  2. Fill muffin cups 1/2 full and put in the middle 1 tbsp of peppers. Then fill muffins cups to cover peppers( up to 3/4 of muffin case). Then put them in a preheated oven. Bake for approx. 25 minutes in the oven preheated to 180Cooled spread with Philadelphia cheese and sprinkle with crushed pistachio nuts

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube