Szukaj
Close this search box.

Morszczuk z ananasową salsą/Hake with pineapple salsa

Morszczuk z ananasową salsą. Rzadko udaje mi sie dostac morszczuka, wec jak tylko widze w sklepie, nie zastanawiam się długo i kupuję. Tym razem morszczuk w marynacie tangy yakisoba sauce, podany z salsa z ananasa, truskawek, awokado i selera naciowego ze świeżą kolendra i pietruszką. Danie szybkie w wykonaniu i smaczne. U mnie dodtkowo ugotowane ziemniaki.

Morszczuk z ananasową salsą

Składniki
  

Morszczuk

  • 2 filety z morszczuka
  • 4 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki tangy yakisoba sos
  • 1/4 łyżeczki tymianek
  • 1/4 łyżeczki imbiru do smaku

Na salsę:

  • 1/4 ananasa pokrojonego w drobna kostkę
  • kilka truskawek pokrojonych w drobna kostkę
  • 1 awokado pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w drobna kostkę
  • garsć świeżej pietruszki i kolendry
  • 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyzka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Instrukcje
 

Morszczuk

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku. W misce wymieszać zioła i sos tangy yakisoba.Powstałą marynatą natrzeć rybę i dostawić na dwie godziny. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.

Na salsę:

  • Ananas, truskawki, seler naciowy i awokado pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną pietruszką i kolendrą. Połaczyć z pozostałymi składnikami.
  • Rybę podawac z ananasową salsą i ziemniakami.

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube