Morszczuk z ananasową salsą. Rzadko udaje mi sie dostac morszczuka, wec jak tylko widze w sklepie, nie zastanawiam się długo i kupuję. Tym razem morszczuk w marynacie tangy yakisoba sauce, podany z salsa z ananasa, truskawek, awokado i selera naciowego ze świeżą kolendra i pietruszką. Danie szybkie w wykonaniu i smaczne. U mnie dodtkowo ugotowane ziemniaki.
Morszczuk z ananasową salsą
Składniki
Morszczuk
- 2 filety z morszczuka
- 4 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz do smaku
- 2 łyżki tangy yakisoba sos
- 1/4 łyżeczki tymianek
- 1/4 łyżeczki imbiru do smaku
Na salsę:
- 1/4 ananasa pokrojonego w drobna kostkę
- kilka truskawek pokrojonych w drobna kostkę
- 1 awokado pokrojone w drobną kostkę
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w drobna kostkę
- garsć świeżej pietruszki i kolendry
- 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyzka soku z cytryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Instrukcje
Morszczuk
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku. W misce wymieszać zioła i sos tangy yakisoba.Powstałą marynatą natrzeć rybę i dostawić na dwie godziny. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.
Na salsę:
- Ananas, truskawki, seler naciowy i awokado pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną pietruszką i kolendrą. Połaczyć z pozostałymi składnikami.
- Rybę podawac z ananasową salsą i ziemniakami.