Morszczuk w sosie ogórkowym z czosnkowym, ziemniaczanym puree, Początkowo, jak w jakimś programie kulinarnym padło hasło o sosie z ogórków kiszonych, to popukałam się w czoło i wywróciłam oczami lub oczyma 😉 Czymś tam wywróciłam w geście zdziwienia i niedowierzania. Moja ciekawska natura jednak szeptała mi do ucha, żeby spróbować, a najwyżej poczęstuje się kogoś i nich on się męczy. Pierwszy raz robiłam taki sos, ale już wiem, że nie ostatni, bo podbił moje serce. Świetnie sprawdza się z rybą i kremowym puree.
Morszczuk w sosie ogórkowym
Składniki
Na ogórkowy sos
- 4 łyżki oleju najlepiej rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 1/2 pora
- 4 duże ogórki kiszone
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- pęczek koperku
- sól biały pieprz, cukier i sok z kiszonych ogórków
Na morszczuka
- 2 filety z morszczuka
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cytryna sok
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Instrukcje
Na ogórkowy sos
- Na patelni, na rozgrzanym oleju z masłem, zeszklic drobno posiekanego pora i pokrojone w kostkę, umyte i obrane ogórki. Smażyc około 5 minut. Po tym czasie dolać bulion i śmietankę. Sos gotować na średnim ogniu, bez przykrycia, tak by część płynu mogła odparować.
- Po kilku minutach doprawić go solą i pieprzem, odrobiną cukru, i wrazie konieczności sokiem z kiszonych ogórków. Na samym końcu dodać posiekany koperek.
Na morszczuka
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
- Rybę podawać z ziemniaczanym puree z dodatkiem gęstej śmietanki i dużej ilości czosnku.
[:en]
When I first heard about this sauce, in one of the cooking programs, I was more than surprised. I couldn’t believe in such a combination; however, my curious nature won this battle and I decided to try it. I came into conclusion that if it was really bad, then I could serve it to someone else, for them to participate in my culinary disaster. It was a first time when I attempted making this sauce but I know for sure, that it wasn’t the last time. It absolutely won me over. It goes fantastic with fish and creamy potato puree.
[:]