Szukaj
Close this search box.

Morszczuk w sosie ogórkowym

Morszczuk w sosie ogórkowym z czosnkowym, ziemniaczanym puree, Początkowo, jak w jakimś programie kulinarnym padło hasło o sosie z ogórków kiszonych, to popukałam się w czoło i wywróciłam oczami lub oczyma 😉 Czymś tam wywróciłam w geście zdziwienia i niedowierzania. Moja ciekawska natura jednak szeptała mi do ucha, żeby spróbować, a najwyżej poczęstuje się kogoś i nich on się męczy. Pierwszy raz robiłam taki sos, ale już wiem, że nie ostatni, bo podbił moje serce. Świetnie sprawdza się z rybą i kremowym puree.

Morszczuk w sosie ogórkowym

Składniki
  

Na ogórkowy sos

  • 4 łyżki oleju najlepiej rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pora
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • pęczek koperku
  • sól biały pieprz, cukier i sok z kiszonych ogórków

Na morszczuka

  • 2 filety z morszczuka
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cytryna sok
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Instrukcje
 

Na ogórkowy sos

  • Na patelni, na rozgrzanym oleju z masłem, zeszklic drobno posiekanego pora i pokrojone w kostkę, umyte i obrane ogórki. Smażyc około 5 minut. Po tym czasie dolać bulion i śmietankę. Sos gotować na średnim ogniu, bez przykrycia, tak by część płynu mogła odparować.
  • Po kilku minutach doprawić go solą i pieprzem, odrobiną cukru, i wrazie konieczności sokiem z kiszonych ogórków. Na samym końcu dodać posiekany koperek.

Na morszczuka

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
  • Rybę podawać z ziemniaczanym puree z dodatkiem gęstej śmietanki i dużej ilości czosnku.

[:en]

When I first heard about this sauce, in one of the cooking programs, I was more than surprised. I couldn’t believe in such a combination; however, my curious nature won this battle and I decided to try it. I came into conclusion that if it was really bad, then I could serve it to someone else, for them to participate in my culinary disaster. It was a first time when I attempted making this sauce but I know for sure, that it wasn’t the last time. It absolutely won me over. It goes fantastic with fish and creamy potato puree.

 

[:]

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube