Miodowy kurczak sriracha
Ingredients
Miodowy kurczak Sriracha
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- ⅓ szklanki maki ziemniaczanej
Sos
- 1 szklanka wody
- 2-3 łyżki sriracha w zależności od tego, jak pikantne chcesz
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka mielonego czosnku
- 2 lyzki skrobi ziemniaczanej
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej + 2 łyżki zimnej wody
- 100 gram orzechów nerkowca wcześniej namoczonych w wodzie
- Garść pistacji
- 1 łyżka ziaren sezamu
Instructions
- W małym rondelku połączyć 1 kubek wody, sriracha, sos sojowy, czosnek, cukier i miód. Wszystko wymieszać . Doprowadzić całość do wrzenia na średnim ogniu. Rozpuścić 2 łyżki skrobi kukurydzianej z 2 łyżkami wody. Dodać do sosu i wymieszać do zagęszczenia. Zmniejszyć ogień pod garnkiem .Dodać orzechy nerkowca i sezam .Dorzucić pistacje . Na gorącej patelni podsmażyć na malej ilości oleju udka z kurczaka . Przełożyć do wcześniej zrobionego sosu i dusić na małym ogniu razem aż kurczak będzie ugotowany
- Podawać z ryżem i dowolnymi warzywami .
źródło inspiracji