To ciasto mojego dzieciństwa. Smaczne. Miodowe . Wilgotne dzięki nasączeniu rumem z miodem. Przełożone kremem chałwowym . Idealne do kawy . Pieknie się prezentuje
Miodownik z kremem chałwowym
Składniki
Składniki
- 100 g miodu
- 50 g cukru
- 50 ml mleka
- 30 ml rumu
- 125 g masła
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
Nasączenie
- 50 g miodu
- 50 ml rumu
Krem chalwowy
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 300 g chałwy naturalnej lub waniliowej
Instrukcje
- Miód rozpuścić w garnuszku z cukrem, wymieszać. Do gorącej masy dodać mleko, rum i masło. Wszystko wymieszać do rozpuszczenia. Pod koniec dodać sodę. Odstawić do przestudzenia.
- Do miski wsypać mąkę. Dodać masę z garnuszka i wymieszać. Dodać jajka. Połączyć wszystkie składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i uformować gładką kulę. Podzielić na 6 równych części.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C .Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz.
- Każdy placek rozwałkować w okrąg o średnicy formy, podsypując w razie potrzeby mąką.
- W tortownicy umieścić pierwszy placek z ciasta i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 6 – 7 minut na delikatnie złoty kolor (nie przepiec, bo blaty za mocno stwardnieją).
- W osobnym rondelku podgrzać miód i wymieszać go rumem. Powstałą mikstura nasączyć każdy placek.
- W misce umiescic pokruszona chalwe i mascarpone . Wymieszac mikserem .W oddzielnym naczyniu ubic śmietanę. Polowe odlozyc do posmarowanie ciasta. Pozostala czesc dodac do masy chałwowej . Wymieszac do uzyskania gladkiego kremu
- Powstalym kremem smarowac kazdy placek i ukladac w tortownicy do wycerpania skladnikow
- Reszta ubitej śmietany posmarować brzegi i gore ciasta . Mozna wykończyć pokruszonym herbatnikami i udekorować według własnej fantazji
źródło inspiracji
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/miodownik