Mini tarty z malinowym curdem. Obłednie wygladaja i tak też smakują. Ciasteczkowy spód z kwaskowym kremem z malin. Dodatkową zaletą jest łatwość wykonania deseru
Mini tarty z malinowym curdem
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 1 hour hr
Total Time 1 hour hr 15 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 10
Ingredients
Na ciasteczkowy spód
- 300 g kakaowych herbatników
- 120 g rozpuszczonego masła
Na malinowy curd
- 10 żółtek
- 250 gr drobnego cukru
- 200 gr miękkiego masła
- 2 cytryny
- 700 gr mrożonych malin mogą być świeże
Dodatkowo
- truskawki
- pokruszone bezy
- pokruszone pistacje
Instructions
Na ciasteczkowy spód
- Dno i boki totartaletek wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.
Na malinowy curd
- Mrożone maliny umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.(W razie konieczności przetrzec przez sitko )
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać malinowe pure.
- W garnku podgrzać wodę. Na garnku postawić masę jajeczno malinową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu
Na tarty
- Każdą tartaletkę uzupełnić malinowym curdem, ozdobić owocami i pistacjami
Keyword królik na słodko, maliny, tarta, wegetariańskie