Mini tarty z kremem jabłkowym. Kruche tartaletki wypełnione kremem jabłkowym i prażonymi jabłkami. Krem jest dość słodki, dlatego kwaskowe jabłka fajnie przełamują jego słodkość.
Mini tarty z kremem jabłkowym
Składniki
Mini tarty
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
Na krem jabłkowy
- 2½ kg jabłek obranych bez gniazd nasiennych i pokrojonych w grubszą kostkę
- 400 g cukru
- 8 tabliczek białej czekolady
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
Na jabłka
- 1,5 kg jabłek najlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara renetamobrane i pokrojone w kostkę
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru lub więcej, w zależności od odmiany jabłek
- 2 – 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżka masła
Instrukcje
Mini tarty
- Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce.
- Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1)Do s rodka wsypać groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 20-25 minut. Dodatkowo można po wysypaniu grochu ze środków babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić.
Na krem jabłkowy
- Na dno garnka wlać odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu około 45 minut. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Uzywając blendera zmiksować jabłka na gładki mus. Dodać pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
- Podgrzewać do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Cały czas mieszać żeby masa się nie przypaliła. Gotową, gorącą nutellę przełozyć do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiki poddac pasteryzacji, przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
Na jabłka
- Do garnka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, cynamon oraz jabłka. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
- Podczas gotowania dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia



