Mini tarty z białą czekoladą i malinami

Mini tarty z białą czekoladą i malinami. Kruche ciasto z nadzieniem z białej czekolady i śmietanki z dodatkiem kwaskowych malin.

Mini tarty z białą czekoladą i malinami

Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
30 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g mocno schłodzonego masła pokrojonego w małe kawałki
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • skórka otarta z małej cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Czekoladowy mus

  • 300 g białej czekolady
  • 300 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki serka mascarpone

Dodatkowo

  • świeże maliny

Instructions
 

Na ciasto

  • Cukier, mąkę i sól posiekać z masłem, aż powstaną grudki (można malakserem). Dodać jajko, skórkę cytryny oraz ekstrakt z wanilii i wyrobić jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, wyciąć pasujące do foremek okręgi. Umieścić ciasto w foremkach dobrze dociskając brzegi, spód ponakłuwać widelcem.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  • Jeśli pieczecie ciasto w foremkach do mini tart to dobrze ciasto podpiec na ślepo. W tym celu należy ułożyć na cieście zmięty papier do pieczenia i obciążyć go kulkami ceramicznymi (można grochem lub fasolą). Piec w taki sposób 10 minut, a następnie ściągnąć papier z obciążeniem i piec kolejne 8-10 minut – aż ciasto się ładnie zrumieni.
  • Po upieczeniu tarteletki wyciągnąć z foremek i przestudzić na kratce

Czekoladowy mus

  • Czekoladę umieścic w rondelku ze śmietanką. Podgrzewac na wolnym ogniu do połaczenia składników. Na końcu wymieszać go z serkiem mascarpone
  • Tarty wypełnić jeszcze ciepłym musem czekoladowym i odstawić do zastygnięcia. Następnie udekorować malinami
Keyword królik na słodko, maliny, tarty
 
 

 

 

 

 

 

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube