Mini tarty z białą czekoladą i malinami. Kruche ciasto z nadzieniem z białej czekolady i śmietanki z dodatkiem kwaskowych malin.
Mini tarty z białą czekoladą i malinami
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
30 minutes mins
Total Time 1 hour hr 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 g mocno schłodzonego masła pokrojonego w małe kawałki
- 90 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- skórka otarta z małej cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Czekoladowy mus
- 300 g białej czekolady
- 300 g śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki serka mascarpone
Dodatkowo
- świeże maliny
Instructions
Na ciasto
- Cukier, mąkę i sól posiekać z masłem, aż powstaną grudki (można malakserem). Dodać jajko, skórkę cytryny oraz ekstrakt z wanilii i wyrobić jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, wyciąć pasujące do foremek okręgi. Umieścić ciasto w foremkach dobrze dociskając brzegi, spód ponakłuwać widelcem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Jeśli pieczecie ciasto w foremkach do mini tart to dobrze ciasto podpiec na ślepo. W tym celu należy ułożyć na cieście zmięty papier do pieczenia i obciążyć go kulkami ceramicznymi (można grochem lub fasolą). Piec w taki sposób 10 minut, a następnie ściągnąć papier z obciążeniem i piec kolejne 8-10 minut – aż ciasto się ładnie zrumieni.
- Po upieczeniu tarteletki wyciągnąć z foremek i przestudzić na kratce
Czekoladowy mus
- Czekoladę umieścic w rondelku ze śmietanką. Podgrzewac na wolnym ogniu do połaczenia składników. Na końcu wymieszać go z serkiem mascarpone
- Tarty wypełnić jeszcze ciepłym musem czekoladowym i odstawić do zastygnięcia. Następnie udekorować malinami
Keyword królik na słodko, maliny, tarty