Jakiś czas temu robiłam sernik na zimno z dodatkiem białej czekolady wykończony malinowym musem. Sernik okazał się hitem. Zarówno u mnie w domu jak i na moim blogu.
Tak mi zasmakował kwaskowy mus, że postanowiłam go połączyć z mocno czekoladowym brownie. Gorzka czekolada i kremowy, malinowy mus świetnie się razem łączą. Dodatek malin dodatkowo podkręca smak. Kolejny ulubiony deser. Coś robi się ich niebezpiecznie dużo.
Mini brownie z musem malinowym i malinami
Składniki
Spód Brownie:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 60%-70% kakao dobrej jakości
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 135 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały
- szczypta soli
Składniki na malinowy mus:
- 700 g malin świeżych lub mrożonych
- 3 łyżki cukru
- 1 i ½ opakowania galaretki malinowej na 600 ml wody
- 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- Dodatkowo ok 500 gram malin
Instrukcje
Spód Brownie:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
- W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Na malinowy mus:
- Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka. Malinowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .
- Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
- Na spód brownie wyłożyć maliny . Na wierzch wyłożyć malinową masę .Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
- Udekorować malinami i listkami mięty.
- Ja powykrawałam specjalną foremką mini deserki.