Moje ulubione desery to te z owocami, lekko kwaskowe i o konsystencji musu. Jeśli jeszcze dodamy do tego trochę czekolady to będę w niebie. I tu to wszystko jest. Mus jagodowy o przyjemnej kwaskowej nucie. Masa jagód i do tego brownie. Idealny deser na lato.
Mini brownie z musem jagodowym, jagodami i bezami
Ingredients
Spód Brownie:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 60%-70% kakao dobrej jakości
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 135 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały
- szczypta soli
Składniki na jagodowy mus
- 700 g mrożonych jagód
- 3 łyżki cukru
- 3 opakowania opakowania galaretki jagodowej na 600 ml wody
- 1000 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
Dodatkowo do dekoracji
- 200 gram świeżych jagód
Instructions
Spód Brownie:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
- W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Na jagodowy mus:
- Mrożone jagody i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendowac jagody na gładką masę. Jagodowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretki w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .
- Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
- Na spód brownie wylać jagodowa masę .Udekorować jagodami i pokruszonymi bezami
Ja powykrawałam specjalną foremką mini deserki