Szukaj
Close this search box.

Mini brownie z musem jagodowym jagodami i bezami

Moje ulubione desery to te z owocami, lekko kwaskowe i o konsystencji musu. Jeśli jeszcze dodamy do tego trochę czekolady to będę w niebie. I tu to wszystko jest. Mus jagodowy o przyjemnej kwaskowej nucie. Masa jagód i do tego brownie. Idealny deser na lato.

Mini brownie z musem jagodowym, jagodami i bezami

Składniki
  

Spód Brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady 60%-70% kakao dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 135 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały
  • szczypta soli

Składniki na jagodowy mus

  • 700 g mrożonych jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 3 opakowania opakowania galaretki jagodowej na 600 ml wody
  • 1000 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej

Dodatkowo do dekoracji

  • 200 gram świeżych jagód

Instrukcje
 

Spód Brownie:

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  • Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
  • W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
  • Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.

Na jagodowy mus:

  • Mrożone jagody  i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendowac jagody na gładką masę. Jagodowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretki w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .
  • Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
  • Na spód brownie wylać jagodowa masę .Udekorować jagodami i pokruszonymi bezami

Ja powykrawałam specjalną foremką mini deserki

     

    P1016632.JPG

    P1016597.JPG

    P1016584.JPG

    Udostepnij :

    Twitter
    Telegram
    WhatsApp

    Więcej przepisów

    Awokado

    Jajko zapiekane w awokado

      English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

    Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube