Mini bezy z musem cytrynowym i owocami
Ingredients
Na bezy:
- 10 białek jajka przed rozbiciem wyjąć z lodówki, by miały temperaturę pokojową, piana lepiej się ubije
- szczypta soli
- 500 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Na lemon curd:
- 10 żółtek
- 250 gram drobnego cukru
- 200 gram miękkiego masła
- 8 -10 cytryn
Na cytrynowy mus:
- Lenom curd 200 ml
- Mascarpone 500 ml
- Galaretka cytrynowa rozpuszczona w 200 ml wody
Dodatkowo:
- Porzeczka czerwona
- Jeżyny
- Jagody
- Truskawki
- Liofilizowana malina
Instructions
Na bezy:
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 1/3 cukru.Ubijać przez jakiś czas . Nie przerywając ubijania dosypać kolejną 1/3 część cukru. Dalej ubijać i na koniec dodać pozostałą część cukru i dalej ubijać. Ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna
- Sztywność piany gwarantuje chrupkość w bezach
- Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet .Zmiksować raz jeszcze, dokładnie rozprowadzając je w sztywnej pianie.
- Pianę wyłożyć na papier formując krążki . Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez 45 minut.
Na lemon curd:
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krotko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno cytrynowa tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu . Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )
Na cytrynowy mus
- Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody . Międzyczasie mikserem wymieszać mascarpone z lemon curd do dokładnego połączenia składników. Pod koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynowa . Wstawić do lodówki do stężenia. Gotowym musem posmarować bezy i udekorować owocami