Szukaj
Close this search box.

Mini bezy z musem cytrynowym i owocami

Mini bezy z musem cytrynowym i owocami

Składniki
  

Na bezy:

  • 10 białek jajka przed rozbiciem wyjąć z lodówki, by miały temperaturę pokojową, piana lepiej się ubije
  • szczypta soli
  • 500 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Na lemon curd:

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 8 -10 cytryn

Na cytrynowy mus:

  • Lenom curd 200 ml
  • Mascarpone 500 ml
  • Galaretka cytrynowa rozpuszczona w 200 ml wody

Dodatkowo:

  • Porzeczka czerwona
  • Jeżyny
  • Jagody
  • Truskawki
  • Liofilizowana malina

Instrukcje
 

Na bezy:

  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 1/3 cukru.Ubijać przez jakiś czas . Nie przerywając ubijania dosypać  kolejną 1/3 część cukru. Dalej ubijać  i na koniec dodać pozostałą część  cukru i dalej ubijać. Ubijać  do momentu  aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna
  • Sztywność piany gwarantuje  chrupkość w bezach
  • Następnie dodać mąkę ziemniaczaną  i ocet .Zmiksować raz jeszcze, dokładnie rozprowadzając je w sztywnej pianie.
  • Pianę wyłożyć na papier formując krążki . Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez 45 minut.

Na lemon curd:

  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krotko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić  masę jajeczno cytrynowa tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu . Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )

Na cytrynowy mus

  • Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody . Międzyczasie mikserem wymieszać mascarpone z lemon curd do dokładnego połączenia składników. Pod koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynowa . Wstawić do lodówki do stężenia. Gotowym musem posmarować bezy i udekorować owocami

 

P1019075.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube