Migdałowe ciasto z gotowanymi pomarańczami

Uwielbiam wszystko, co jest związane z migdałami. Szukałam jakiegoś przepisu na ciasto mocno migdałowe. Na ten przepis trafiłam zupełnym przypadkiem. Zaciekawiło mnie połączenie migdałów i pomarańczy. Pierwszy raz spotkałam się z tym, żeby użyć całych owoców , bez obierania ze skóry. I to właśnie dzięki temu ciasto zyskuje ciekawy posmak lekkiej goryczki. Mocno wyczuwalne zarówno migdały jak i nuta pomarańczy. Ciasto jest niesamowicie wilgotne. Polecam spróbować. Ten smak jest niepowtarzalny.

Migdałowe ciasto z gotowanymi pomarańczami

Ingredients
  

  • Pomarańcze 4 szt
  • Mielone migdały 400 g
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • Jaja 5 szt
  • Cukier 250 g
  • 1 1/3 lyżeczki proszku do pieczenia

Instructions
 

  • Całe pomarańcze umieszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny od czasu do czasu odwracając je. Ugotowane owoce odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej  ugotować je dzień wcześniej) .Następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze na gładki mus.
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez około 10  minut. Do masy jajecznej dodajemy mus  z pomarańczy i mieszamy do chwili połączenia się składników. Migdały łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajeczno pomarańczowej i miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.
  • Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 60 min (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  • Dekorujemy według uznania . Ja wykorzystałam karmelizowane pomarańcze . Ciasto jest obłędnie wilgotne i mega pomarańczowe . Skórka pomarańczy nadaje lekki posmak goryczki przełamując slodkość ciasta

 

c5 (2).jpg

c4 (2).jpg

c1 (2)

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube