Szukaj
Close this search box.

Meksykańskie ciasto z polewą czekoladową/Mexican cake with chocolate glaze

Meksykańskie ciasto z polewą czekoladową. Bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto nafaszerowane gruszkami, suszonymi śliwkami i orzechami pekan. Do tego polewa czekoladowa i karmelizowane gruszki. Jest domowo, jest pysznie i w sam raz do leniwej, popołudniowej kawy.

Meksykańskie ciasto z polewą czekoladową

Składniki
  

Na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 7 łyżek wody
  • 250 g masła
  • 7 śliwek suszonych kalifornijskich
  • 100 g orzechów pecan posiekanych
  • 3 gruszki obrane i pokrojone w kostkę

Dodatkowo

  • 2 gruszki umyte, ze skórką, pokrojone w plastry
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki brązowego cukru

Polewa:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Masło rozpuścić z cukrem, kakao i wodą. Wystudzić
  • Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie.
  • Piec w 180 stopniach w średniej formie około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.

Na polewę

  • Składniki rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając (nie gotować). Wyłączyć gaz, poczekać aż polewa nieco zgęstnieje i polać ciasto.

Na gruszki

  • Na dużej patelni rozpuścić masło, ułożyć plastry gruszek
  • Podsmażyć owoce, aż lekko zbrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć na drugi bok.
  • Gdy gruszki będą gotowe wsypać cukier, wlać łyżkę wody. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Obtoczyć gruszki w masie. Przestudzone ułożyć na cieście

 

 

 

Mexican cake with chocolate glaze

 

For the cake

  • 1.5 cups plain flour
  • 1.5 cups sugar
  • 4 eggs
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1 teaspoon soda
  • 2 tablespoons of cocoa
  • 7 tablespoons of water
  • 250 g butter
  • 7 dried prunes
  • 100 g chopped pecan nuts
  • 3 pears peeled and diced

Additionally

  • 2 pears washed, with skin, cut into slices
  • 2 tablespoons of butter
  • ¼ cup brown sugar

Chocolate glaze

  • 100 g butter
  • 100 g icing sugar
  • 2 tablespoons of cocoa
  • 2 tablespoons of milk
  • 1 teaspoon potato flour

For the cake

  1. Melt butter with sugar, cocoa and water. Set aside to cool down.
  2. Mix the cooled mixture with yolks, flour, baking powder and soda. Add whipped egg whites, pears and dried fruit.
  3. Bake at 180 degrees in medium form for about an hour until the wooden stick is dry.

For chocolate glaze

  1. Dissolve ingredients on low heat, stirring constantly (do not boil). Turn off the gas, wait for the glaze to thicken slightly and pour over the dough.

For pears

  1. Melt butter in a large frying pan and arrange the slices of pears
  2. Fry the fruit until slightly brown and soft, then turn over.
  3. When the pears are ready, pour in the sugar, pour in a tablespoon of water and mix until the sugar dissolves. Cover the pears with the mixture. Set aside to cool and decorate the top of the cake

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube