Meksykańskie ciasto z polewą czekoladową. Bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto nafaszerowane gruszkami, suszonymi śliwkami i orzechami pekan. Do tego polewa czekoladowa i karmelizowane gruszki. Jest domowo, jest pysznie i w sam raz do leniwej, popołudniowej kawy.
Meksykańskie ciasto z polewą czekoladową
Ingredients
Na ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 7 łyżek wody
- 250 g masła
- 7 śliwek suszonych kalifornijskich
- 100 g orzechów pecan posiekanych
- 3 gruszki obrane i pokrojone w kostkę
Dodatkowo
- 2 gruszki umyte, ze skórką, pokrojone w plastry
- 2 łyżki masła
- ¼ szklanki brązowego cukru
Polewa:
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka mąki kartoflanej
Instructions
Na ciasto
- Masło rozpuścić z cukrem, kakao i wodą. Wystudzić
- Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie.
- Piec w 180 stopniach w średniej formie około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.
Na polewę
- Składniki rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając (nie gotować). Wyłączyć gaz, poczekać aż polewa nieco zgęstnieje i polać ciasto.
Na gruszki
- Na dużej patelni rozpuścić masło, ułożyć plastry gruszek
- Podsmażyć owoce, aż lekko zbrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć na drugi bok.
- Gdy gruszki będą gotowe wsypać cukier, wlać łyżkę wody. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Obtoczyć gruszki w masie. Przestudzone ułożyć na cieście




Mexican cake with chocolate glaze

For the cake
- 1.5 cups plain flour
- 1.5 cups sugar
- 4 eggs
- 1 teaspoon of baking powder
- 1 teaspoon soda
- 2 tablespoons of cocoa
- 7 tablespoons of water
- 250 g butter
- 7 dried prunes
- 100 g chopped pecan nuts
- 3 pears peeled and diced
Additionally
- 2 pears washed, with skin, cut into slices
- 2 tablespoons of butter
- ¼ cup brown sugar
Chocolate glaze
- 100 g butter
- 100 g icing sugar
- 2 tablespoons of cocoa
- 2 tablespoons of milk
- 1 teaspoon potato flour
For the cake
- Melt butter with sugar, cocoa and water. Set aside to cool down.
- Mix the cooled mixture with yolks, flour, baking powder and soda. Add whipped egg whites, pears and dried fruit.
- Bake at 180 degrees in medium form for about an hour until the wooden stick is dry.
For chocolate glaze
- Dissolve ingredients on low heat, stirring constantly (do not boil). Turn off the gas, wait for the glaze to thicken slightly and pour over the dough.
For pears
- Melt butter in a large frying pan and arrange the slices of pears
- Fry the fruit until slightly brown and soft, then turn over.
- When the pears are ready, pour in the sugar, pour in a tablespoon of water and mix until the sugar dissolves. Cover the pears with the mixture. Set aside to cool and decorate the top of the cake