Pulpety w sosie serowym. Łatwe w przygotowaniu i smaczne. Delikatne pulpety z indyka z wyrazistym sosem z sera pleśniowego. Pulpety podane z ziemniakami hasselback i sałatką z awokado.
Pulpety w sosie serowym
Składniki
Na pulpety
- 500 gr mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 jajko
- 1 mała bułka
- 30 gr masła
- sól i pieprz
- czerwona słodka papryka
- kmin
- czosnek granulowany
- mleko do namoczenia bułki
- świeża pietruszka
- olej do smażenia
- 30 ml bulionu mięsnego
Dodatkowo:
- bulion warzywny lub miesny do ugotownia pupletów
Na sos :
- 200 gr niebieskiego sera pleśniowego
- 200 ml śmietanki słodkiej do sosów
Sałatka z awokado i selera naciowego
- 1 łodyga selera naciowego kostka
- 1 awokado kostka
- 1/2 ogórka zielonego kostka
- świezy tymianek
- szczypior
- majonez
- musztarda ziarnista
- pieprz
Instrukcje
Na pulpety
- Mięso mielone włożyć do szklanego naczynia. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w mleku .Odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie dodać przestudzoną cebulę , jajko, bulion i przyprawy wedle uznania. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować kotlety i ugotowac w bulionie ( ok 20 min )
Na sos
- Śmietankę podgrzać w rondelku, dorzucić ser pleśniowy i mieszać do monetu rozpuszczenia w śmietance. W naczyniu żaroodpornym umieścic ugotowane pulpety i zalać sosem pleśniowym. Zapiekać w piekarniku, w temperaturze 180 C przez ok 20 min.
Sałatka z awokado i selera naciowego
- Wszystike składniki wymieszać w misce
- Pulpety w sosie podawac z salatka i ziemniakami hasselback.
Meatballs in blue cheese sauce
For meatballs
- 500 grams of turkey minced meat
- 1 onion finely chopped
- 1 egg
- 1 white roll
- 30 g butter
- salt and pepper
- red sweet pepper
- ground cumin
- granulated garlic
- milk for soaking the bun
- fresh parsley finely chopped
- frying oil
- 30 ml stock
Additionally:
- vegetable or meat stock for cooking meatballs
For the sauce
- 200 grams of blue cheese
- 200 ml of single cream
Salad with avocado and celery
- 1 stem of celery sticks cubed
- 1 avocado cubed
- 1/2 cucumber cubed
- fresh thyme
- chives
- mayonnaise
- grain mustard
- pepper
For meatballs
- Place the minced meat in a glass bowl. Dice the onion and fry in butter. Soak the bun in milk. Squeeze and add to the meat. Then add the cooled onions, egg, broth and spices to taste. Mix everything thoroughly. Shape the meatballs and cook in the stock for 20 minutes
For the sauce
- Place the cream in a saucepan, add blue cheese and mix it to dissolve. In a casserole dish, place the cooked meatballs and pour in a blue sauce. Bake in the oven at 180 C for about 20 minutes.
Salad with avocado and celery
- Mix all ingredients in a bowl. Serve meatballs and salad with Hasselback potatoes.