Gołąbki w sosie musztardowym . Tak, tak nie pomyliłam się…w sosie musztardowym. Taka ciekawą propozycję znalazłam na jednej ze stron kulinarnych. Ponieważ lubię eksperymentować w kuchni postanowiłam wypróbować przepis. Na pomysł takiego sosu do gołąbków bym nie wpadła. Jestem pozytywnie zaskoczona tym smakiem. Polecam!
Gołąbki w sosie musztardowym
Składniki
Na gołąbki
- 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula pokrojone w kostkę
- 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej
- 2 główki kapusty włoskiej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól i czarny pieprz
Na sos musztardowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżki gruboziarnistej musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- sól
- grubo mielony pieprz
Instrukcje
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na patelni podsmażyć boczek. Dodać posiekaną cebulę . Smażyć ok. 3 minut
- W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, cebulą boczkiem i jakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 60 min.
- Następnie wylać bulion i zalać gołąbki sosem musztardowym i dusić razem przez kolejne 30 min.
Na sos musztardowy
- Ziele angielskie utrzeć w moździerzu na pył. Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać ziele, musztardę i koncentrat pomidorowy Zalać wodą lub bulionem warzywnym żeby otrzymać płynny sos. Zagotować. Dodać masło i miód. Doprawić solą i pieprzem.
źródło inspiracji https://kuchnialidla.pl/pieczone-golabki-z-sosem-musztardowym
Meat and barley stuffed cabbage leaves in mustard sauce
For stuffed cabbage
- 500 gr of minced pork
- 150 g diced smoked bacon
- 1 onion diced
- 150 g of half-hard cooked white buckwheat
- 2 heads of savoy cabbage
- 1 egg
- 2 tablespoons of butter or oil
- salt and black pepper
For mustard sauce
- 1/4 tsp of all spice
- 1 small onion diced
- 1 clove of garlic crushed
- 3 tablespoons of wholegrain mustard
- 2 tablespoons of tomato puree
- 2 tablespoons of butter
- 2 teaspoons of liquid honey
- salt
- coarsely ground pepper
For stuffed cabbage
- Remove the core from the cabbages. Put the cabbage into the pot of the boiling water for a couple of minutes. Take the cabbage out and place on a plate and remove the outer leaves. Put the cabbage into the water again until you have enough leaves.
- In preheated oil fry bacon with onion.
- Mix the meat with onions,bacon add white buckwheat. Add egg and mix together. Season to taste. Mix the filling until it is sticky.
- Place the little bit of filling on the leaf and roll cabbage around the mixture, tucking in sides to create an envelope around the filling. Place some of the cabbage leaves on the bottom of the pot and place all your rolled ‘cabbage parcels’ on top of them. Make sure they are very close to each other. Place the cabbage leaves on top. Pour over pepper sauce and cook for 60 minutes. After this time pour out the liquid, and cover stuffed cabbage with mustard sauce and simmer for another 30 min
For mustard sauce
- Fry the onion and garlic in a pan. Add allspice, mustard and tomato puree. Pour in water or vegetable broth to get a liquid sauce. Bring to a boil. Add butter and honey. Season with salt and pepper.