Marchewkowy krem ( Carrot curd ). Ja już nie raz wspominałam, że mam kompletnego fioła na punkcie próby przeistoczenia wszystkiego co się da w maślany, kremowy curd. A zaczęło się tak niewinnie od cytrynowego odkrycia. Teraz mam za sobą już kilka innych i wiem, że ten zrobiony z marchewki wcale nie będzie ostatni. Dodatek imbiru fajnie podkręca smak, mało wyrazistej marchewki. Polecam.
Pierś z kurczaka z kolorową sałatką
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
Na pierś z kurczaka
- 2 Piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
Na sałatkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
- garść kolorowych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 6 pomidorów suszonych z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- garść posiekanej naci pietruszki
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w paski
- sol
- pieprz
Na sos do sałatki
- 4 łyżeczki musztardy djon
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
Instrukcje
Na pierś z kurczaka :
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę
Na sałatkę
- Wszystkie warzywa wymieszać w misce i połączyć z sosem
Na sos
- W słoiku umieścić wszystkie składniki. Zamknąć szczelnie i roztrzepać dokładnie do połączenia składników
Słowo kluczowe dania mięsne, Królik dba o linię, pierś z kurczaka, sałatka