Od czasu do czasu mamy na facebook takie male wyzwanie kulinarne z innymi fanatykami gotowania. Tym razem celem wyzwania były owoce morza. To moja propozycja. Delikatne przegrzebki w sosie mango, obtoczone w pudrze mango. Do tego kuskus gotowany w soku z buraka, jajko marynowane w burakach i sałatka owocowo warzywna. No i te kolory 🙂
Małże św. Jakuba w sosie mango podane z czerwonym kuskusem
Składniki
Sos mango:
- 1 mango
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka oliwy
- mała szczypta soli lub 1 łyżeczka sosu rybnego
Jajka marynowane w burakach:
- 8 ugotowanych jajek
- 7 ugotowanych buraków
Marynata:
- 1/5 szklanki wody
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 3 ząbki czosnku
Sałaka:
- 1 gotowany lub pieczony burak
- 1 mango
- Ugotowana soczewica 100 gram
- granat ziarna
- czarne oliwki opcjonalnie
- feta pokrojona w kostkę 50 gram
- czerwona porzeczka
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- sok z 1 limonki
- 1/2 łyżki miodu
Małże:
- Małże św Jakuba ok 8 sztuk
- klarowane masło
- puder mango
Dodatkowo:
- kuskus
- sok buraczany
Instrukcje
Sos mango:
- Zmiksować miąższ mango z octem, sokiem z limonki, syropem, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku (starajmy się aby było ich jak najmniej). Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem
Jajka marynowane w burakach
- Wszystkie składniki marynaty oprócz octu zagotować.Po zagotowaniu odstawić, wlać ocet i zamieszać .W słoju ułożyć warstwę buraków i włożyć część ugotowanych jaj . Ułożyć kolejna warstwę buraków i jajek . Przykryć burakami . Zalać marynatą i odstawić na 24 godziny.
Sałaka:
- Burak pokroić w kostkę . Mango obrać i pokroić w kostkę. Dodać granat , soczewice , czarne oliwki i fetę . Z oliwy , soku z limonki i miodu zrobić sos i nim polać sałatkę
Małże:
- Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty. Malze obtoczyć w pudrze mango