Wykwintnie i bardzo smacznie. Delikatne przegrzebki w posypce z pistacji. Karmelizowany burak i kozi ser dla kontrastu smakowego. Tak się gotowało podczas urlopu w Polsce.
Małże św Jakuba w pistacjowej panierce z karmelizowanym burakiem
Składniki
Na małże:
- Małże św Jakuba ok 8 sztuk
- klarowane masło
Dodatkowo:
- Kozi ser kilka plasterków
- Liofilizowana malina
- Świeża malina kilka sztuk
- Jeżyny kilka sztuk
- Pistacje 50 gram
Na karmelizowane buraki:
- 2 buraki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól pieprz
- ocet balsamiczny
- brązowy cukier
Instrukcje
Na małże:
- Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.
Na karmelizowane buraki:
- Buraki w całości gotować przez około 2 godziny na małym ogniu. Po wystudzeniu obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i podgrzewać chwilę, aż glazura zacznie brązowieć. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier Dodać pokrojone plasterki buraka i skropić sokiem z cytryny. Smażyć kilka minut co jakiś czas delikatnie mieszając, aż pokryją się gęstniejącą glazurą. Pod koniec smażenia posypać solą i pieprzem.