Szukaj
Close this search box.

Małże św Jakuba w pistacjowej panierce z karmelizowanym burakiem i kozim serem

Wykwintnie i bardzo smacznie. Delikatne przegrzebki w posypce z pistacji. Karmelizowany burak i kozi ser dla kontrastu smakowego. Tak się gotowało podczas urlopu w Polsce.

Małże św Jakuba w pistacjowej panierce z karmelizowanym burakiem

Ingredients
  

Na małże:

  • Małże św Jakuba ok 8 sztuk
  • klarowane masło

Dodatkowo:

  • Kozi ser kilka plasterków
  • Liofilizowana malina
  • Świeża malina kilka sztuk
  • Jeżyny kilka sztuk
  • Pistacje 50 gram

Na karmelizowane buraki:

  • 2 buraki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól pieprz
  • ocet balsamiczny
  • brązowy cukier

Instructions
 

Na małże:

  • Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z  dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.

Na karmelizowane buraki:

  • Buraki w całości gotować przez około 2 godziny na małym ogniu. Po wystudzeniu obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i podgrzewać chwilę, aż glazura zacznie brązowieć. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier Dodać pokrojone plasterki buraka i  skropić sokiem z cytryny. Smażyć kilka minut co jakiś czas delikatnie mieszając, aż pokryją się gęstniejącą glazurą. Pod koniec smażenia posypać solą i pieprzem.

 

20170607_130817.jpg

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube