Malinowy krem ( curd ). Tym razem malinowa odsłona pysznego kremu na bazie cukru, żółtek i masła. Swoją przygodę z tym kremem zaczęłam oczywiście od klasycznego lemon curd. Później zaczęłam kombinować z innymi owocami i na przestrzeni czasu powstały różne wariacje. Jedną z ulubionych była wersja jabłkowa a najbardziej zaskakująca marchewkowa z dodatkiem imbiru. Każda niepowtarzalna i smaczna. Krem można wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka lub użyć do naleśników czy gofrów. Jest też świetną bazą do musów z dodatkiem śmietany, do ciast.
Malinowy krem (curd)
Składniki
- 10 żółtek
- 250 g drobnego cukru
- 200 g miękkiego masła
- 2 cytryny
- 700 g mrożonych malin
Instrukcje
- Mrożone maliny umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.(W razie konieczności przetrzec przez sitko )
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać malinowe pure.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno malinową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu
Raspberry curd
- 10 yolks
- 250 g of fine sugar
- 200 g soft butter
- 2 lemons
- 700 g frozen raspberries
- Put frozen raspberries in a pot. Add one tablespoon of sugar. Heat and bring to a boil until the sugar dissolves, put together from the heat. Blend the raspberries to a smooth paste. (If necessary, wipe through a strainer)
- Place the soft butter in an ovenproof bowl. Add sugar. Mix briefly with a mixer. Then add yolks. Add the juice squeezed from lemons and mix until a smooth mass is formed. Finally, add raspberry puree.
- Heat water in a saucepan. Put a raspberry egg mass on the pot so that the bottom of the bowl does not touch the hot water.
- Mix the mixture slowly until it thickens to a pudding consistency