Makaron z oliwkową tapenadą. Kilka dni temu robiłam pastę z czarnych oliwek, z dodatkiem parmezanu. Świetnie sprawdziła się jako smarowidło na kanapkę. To, co mi zostało wykorzystałam na obiad. Pastę wymieszałam z ugotowanym makaronem linguine i podałam z dorszem. Danie szybkie do zrobienia i pyszne.
Makaron z oliwkową tapenadą
Ingredients
Na pastę z oliwek
- 150 g czarnych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek dobrej oliwy z oliwek
- duża szczypta chili w proszku
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki tartego sera parmezan
Na makaron
- 100 gr ugotowanego makaronu linguine
- garść świeżego zielonego groszku
- garść świeżo poszatkowanej pietruszki
- garść płatków parmezanu
- pasta z oliwek opcjonalnie
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki z czosnku przeciśnięte przez praskę
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- suszony tymianek
- imbir granulowany
Instructions
Na pastę z oliwek
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę.
Na makaron
- Ugotowany makaron wymieszać z pastą z oliwek, poszatkowaną pietruszką i groszkiem. Przed podaniem posypać parmezanem
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie usmażyć na patelni.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp