Szukaj
Close this search box.

Makaron z oliwkową tapenadą/Pasta with olive tapenade

Makaron z oliwkową tapenadą. Kilka dni temu robiłam pastę z czarnych oliwek, z dodatkiem parmezanu. Świetnie sprawdziła się jako smarowidło na kanapkę. To, co mi zostało wykorzystałam na obiad. Pastę wymieszałam z ugotowanym makaronem linguine i podałam z dorszem. Danie szybkie do zrobienia i pyszne.

Makaron z oliwkową tapenadą

Składniki
  

Na pastę z oliwek

  • 150 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-5 łyżek dobrej oliwy z oliwek
  • duża szczypta chili w proszku
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki tartego sera parmezan

Na makaron

  • 100 gr ugotowanego makaronu linguine
  • garść świeżego zielonego groszku
  • garść świeżo poszatkowanej pietruszki
  • garść płatków parmezanu
  • pasta z oliwek opcjonalnie

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki z czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • suszony tymianek
  • imbir granulowany

Instrukcje
 

Na pastę z oliwek

  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę.

Na makaron

  • Ugotowany makaron wymieszać z pastą z oliwek, poszatkowaną pietruszką i groszkiem. Przed podaniem posypać parmezanem

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie usmażyć na patelni.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube