Króliś (doświadczalny) poleca: Makaron z groszkowym pesto
Kolejne danie z serii: szybko i prosto. Obiad, przy którym się za specjalnie nie narobisz a króliś (doświadczalny) dla którego gotujesz, powinien być zadowolony.
Makaron, groszkowe pesto domowej roboty, trochę ryby i ser mozzarella. Zrobienie takiego pesto to pikuś i razem z gotowaniem makaronu powinniście się wyrobić w 30 minut.
Więcej roboty będzie przy zmywaniu gratów niż przy robieniu obiadu, ale od czego macie królisia? Niech się menda wykaże 😉 Wy robiliście obiad, on może pozmywać.
Jak będzie marudził, że on sobie rączek nie skazi robotą, to zawsze można żeliwną patelenką wyperswadować głupoty z główki

Makaron z groszkowym pesto
Ingredients
Na pesto
- 200 g mrożonego groszku
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek naci pietruszki
- 60 g pistacji
- 80 g tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwa extra vergine jeśli potrzeba więcej proszę dodać
dodatkowo
- ulubiony ugotowany makaron u mnie radiatori
- wędzony łosoś
- mozzarella
- zielenina
Instructions
Na pesto
- Groszek zblanszować przez dwie minuty. Umieścić w blenderze i lekko zmiksować. Dodać pistacje i ponownie zmiksować. Dodać resztę składników. Miksować do uzyskania ulubionej konsystencji. Ja lubię jak nie jest całkowicie zmiksowane na papkę. Jeśli widzisz, że pesto jest za gęste dodać więcej oliwy.
Na makaron
- Ugotowany makaron połączyć z pesto. Podawać z wędzonym łososiem i mozzarellą.




Podrzucam też przepis na https://kroolinaria.pl/makaron-z-zielonymi-warzywami-i-wedzona-ryba/