Makaron z dyniowym pesto. Makaron z domowej roboty dyniowym pesto plus piers marynowana w sosie z miodu, sosu sojowego, octu i powideł sliwkowych. Ten obiad wymiata
Makaron z dyniowym pesto
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
Na kurczaka
- 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Dyniowe pesto
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę upieczonej dyni około 250 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka drobno startego parmezanu
- 1/2 szklanki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni
- 1/3 – 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Dodatkowo
- 200 g ugotowanego makaronu
Instrukcje
Na kurczaka
- W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. Odstawic na dwie godziny.
- Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą
Dyniowe pesto
- Pokrojoną w kostkę dynię ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez około 25 – 30 minut
- Wszystkie składniki wrzucic do blendera i zmiksowac . Doprawić solą morską.
- Ugotowany makaron wymieszac z dyniowym pesto i podawac z piersią z kurczaka
Słowo kluczowe pierś z kurczaka, szybki obiad